Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, začenjam 55. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Na začetku te seje vam naj povem, da so zadržani in da se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: pred nami imam dve obvestili, eno je od kolega mag. Janeza Žaklja, ki je službeno odsoten in službeno odsoten v tujini je tudi kolega Zoran Mojškerc. Na seji kot nadomestni člani odbora, torej s pooblastili, pa sodelujejo: kolega mag. Miroslava Gregoriča nadomešča kolega mag. Darko Krajnc, ki ga lepo pozdravljam na današnji seji.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter seveda predstavniki Vlade in pa Državnega sveta.

Vse navzoče vas lepo pozdravljam!

Prehajam torej na določitev dnevnega reda seje tega odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje tega odbora. Dne 25. oktobra 2023 ste prejeli še obvestilo o razširitvi dnevnega reda, tako, da se dnevni red seje razširi z naslednjima točkama: točka 14. Zasedanje Sveta Evropske unije za ekonomske in finančne zadeve, ki bo v Bruslju 9. novembra 2023, in pa 15. točka - Zasedanje Sveta Evropske unije za ekonomske in finančne zadeve, - torej gre za proračun, - ki bo v Bruslju 10. novembra 2023. To razširitev določa 154.d člen torej Poslovnika Državnega zbora.

Določen je torej takšen dnevni red seje odbora, kot ste ga prejeli s sklicem in torej z obrazloženo razširitvijo.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV DELOVNEGA PROGRAMA EVROPSKE KOMISIJE ZA LETO 2024.

Evropska komisija je 17. oktobra 2023 sprejela delovni program za leto 2024. Objavljen je na njeni spletni strani, gradivo k točki, torej delovni program je bilo 18. oktobra 2023 objavljen tudi na spletni strani Državnega zbora.

Sedaj dajem besedo, dr. Jerneji Jug Jerše, torej vodji predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, da nam predstavi program Evropske komisije za leto 2024.

Spoštovana dr. Jug Jeršetova, izvolite, beseda je vaša.