Govor

Dobro jutro vsem skupaj. Malo smo morali počakati, da smo sklepčni, da smo vsaj prejeli vsa pooblastila, tako da vas lahko vse lepo pozdravljam in pričenjam z 32. nujno sejo Odbora za finance. Obveščam vas da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji članice in člani odbora, in sicer: Rado Gladek zdaj nadomešča, se opravičujem, gospod Franc Rosec se je opravičil, potem pa nadomestni poslanci: Lucija Tacer namesto Lenarta Žavbija, Jožef Lenart namesto Rada Gladka, Jožef Horvat namesto Jerneja Vrtovca, mag. Dejan Kaloh namesto Suzane Lep Šimenko in mag. Rastislav Vrečko namesto Andreje Živic.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - TO JE PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE SVETA O SPREMEMBI DIREKTIVE 2006/112E/ES GLEDE PRAVIL O DDV, KI SE NANAŠAJO NA DAVČNE ZAVEZANCE, KI OMOGOČAJO PRODAJO NA DALJAVO UVOŽENEGA BLAGA TER GLEDE UPORABE POSEBNE UREDITVE ZA PRODAJO NA DALJAVO S TRETJIH OZEMELJ ALI IZ TRETJIH DRŽAV UVOŽENEGA BLAGA IN POSEBNE UREDITVE ZA PRIJAVO IN PLAČILO UVOZNEGA DDV. Gradivo k vsem točkam dnevnega reda smo prejeli od Vlade dne 19. 10. 2023 na podlagi 1. odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Točke dnevnega reda so vsebinsko povezane, zato predlagam, da opravimo skupno uvodno predstavitev in razpravo v okviru te točke, glasovali pa bomo posebej o podpori posameznemu predlogu stališča. Predlagatelj stališč pri vseh točkah je Vlada Republike Slovenije. Odbor bo kot matično delovno telo točke obravnaval na podlagi 2. odstavka 154 člena Poslovnika Državnega zbora. K točkam so vabljeni predstavniki Ministrstva za finance in želi besedo predstavnica Ministrstva za finance. Izvolite, državna sekretarka, gospa Nikolina Prah.