Govor

Hvala za besedo, predsednica.

Kolegice in kolegi!

Zdaj, tema o kateri govorimo je po mojem mnenju ena največjih sodobnih groženj v naši civilizaciji in tukaj je potrebno govoriti o tej temi oziroma odpirati prava vprašanja, zagotovo nekatere od njih smo zdajle slišali, s skrbnostjo in pa z vso resnostjo.

Zdaj, dali ste nam na mizo en sklep, se pravi, da bomo pozvali, da se naj Vlada v roku sedmih dni nekako opredeli do tega, kar bomo danes slišali oziroma kar smo zdajle slišali s strani inštituta Danes je nov dan, vabila pa ste tudi Amnesty International. Dobro, ne bom spraševal po kakšnem ključu ravno ti dve organizaciji, ker mi je jasno, ampak jaz mislim, da zagotovo je v tej državi veliko organizacij in pa ljudi, ki imajo o tej temi marsikaj za povedati. Jaz bi rad slišal tudi recimo stališče Sove, policije, IT-jevcev, razno raznih organizacij in ne mudi se nam. Kakor tukaj piše, je predviden čas sprejemanja prva polovica leta 2024, zato, gospa predsednica, predlagam, da glede na stališče, ki je pomembno in ki bo pomembno tudi oblikovalo prihodnost na tem področju, ki je nevarno področje.

V skladu s 46. členom Poslovnika Državnega zbora ta odbor glasuje, da se o tem opravi javna predstavitev mnenj. Prepomembna je ta tema, da bi o njej razpravljali samo člani tega in pa predvidevam še Odbora za zadeve Evropske unije in pa dve organizaciji, seveda spoštujem njihovo mnenje in imajo pravico to povedati, ampak tema je res pereča. Videl sem sam prejšnji teden, ko smo bili z Natom v Turčiji, kaj pomeni umetna inteligenca tudi na področju vojskovanja, tudi na področju, kar se trenutno počne na Bližnjem vzhodu. In mislim, da je prav, tudi če odložimo še zadevo za en teden, da se o tem pogovorimo, predvsem pa povabimo ljudi, ki o tem dejansko nekaj vedo, vključno s tema dvema inštitutoma, da povedo svoje mnenje, tako tisti, ki opozarjajo na nevarnosti, kot tudi tisti, ki po mojem mnenju na nek način brezglavo govorijo, da je treba vse sprostiti in pa to zadevo pospešiti.

Tako, da jaz bi prosil, jaz upam, da razumete, da tukaj smo v istem zosu in levi in desni in opozicija in koalicija in je pomembno, da preden karkoli se odločimo, tudi sam, ko sem bral, se ne strinjam z vsem, nekatere stvari so v našem stališču dobre, nekatere je potrebno, bi bilo potrebno spremeniti, kajne, potem imamo spet sicer tisto, koliko lahko Slovenija dejansko tukaj, ampak dajmo izbrati iniciativo na pravi strani in to je iniciativa na strani držav, ki opozarjajo na vse nevarnosti, kaj to prinaša, pa nisem proti razvoju, ampak nekje pa je vendarle potrebno postaviti meje.