Govor

Lep pozdrav in dobro jutro vsem!

Pričenjam 14. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo in pozdravljam še enkrat vse članice in člane, vse vabljene in vse ostale!

Danes imamo nekaj pooblastil, bom kar prebrala: dr. Martin Premk nadomešča Sandro Gazinkovski, Jonas Žnidaršič nadomešča poslanca Damijana Zrima in poslanka Sara Žibrat nadomešča poslanca Teodorja Uraniča.

27. oktobra 2023 ste bili z dopisom obveščeni, da se bo dnevni red današnje seje odbora razširil s točko A1. dnevnega reda, to je z obravnavo zadeve Evropske unije, pri čemer vas obveščam, da o tej širitvi v skladu s 154.d členom Poslovnika Državnega zbora ni glasovanja. K dnevnemu redu seje, ni bilo drugih predlogov za razširitev oziroma za umik seje in je dnevni red določen kot je bil določen s sklicem seje in z omenjeno širitvijo.

Prehajamo na TOČKO A1. DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O DOLOČITVI HARMONIZIRANIH PRAVIL O UMETNI INTELIGENCI (AKT O UMETNI INTELIGENCI) IN SPREMEMBI NEKATERIH ZAKONODAJNIH AKTOV UNIJE - SPLOŠNI PRISTOP.

Predlog stališča je na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije Državnemu zboru v obravnavo dne 25. 10. posredovala Vlada.

K tej točki so bili vabljeni Ministrstvo za digitalno preobrazbo, naknadno pa smo povabili še Amnesty International Slovenije in Zavod Danes je nov dan.

Pričenjam z obravnavo predloga stališča, ki jo bomo opravili na podlagi 154.h člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bo odbor oblikoval mnenje in ga poslal Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru.

In besedo dajem kar predstavnici Ministrstva za digitalno preobrazbo, državni sekretarki dr. Aidi Kamišalić Latifić.

Izvolite.