Govor

Davorin Kračun

Spoštovana gospa predsednica, gospa državna sekretarka, spoštovani kolegice in kolegi, gospe in gospodje, spoštovani visoki zbor!

Fiskalni svet je Predlog odloka o spremembah Odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2022 - 2024 obravnaval v sklopu ocene proračunskih dokumentov za leti 2024 in 2025. Okvir za obdobje 2022 do 2024 je bil prvič določen v aprilu 2021, tokrat se spreminja četrtič.

Ker v letu 2023 še veljajo izjemne okoliščine, ki omogočajo začasno odstopanje od fiskalnih pravil, Fiskalni svet spoštovanja skladnosti omenjenega predloga odloka s trenutno veljavnimi pravili, ni preverjal. Kvantitativno. S predlogom odloka se spreminjajo maksimalni dovoljeni zneski porabe za lokalne skupnosti, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in za Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Vlada v obrazložitvi sprememb med drugim navaja, da do sprememb prihaja zaradi avgustovskih poplav, čeprav zaradi tega razloga ni spremenila najvišjega obsega odhodkov državnega proračuna. To nakazuje precenjenost oziroma neustrezno načrtovanje teh odhodkov, na kar Fiskalni svet redno opozarja že vsaj tri leta.

Ponovna sprememba maksimalnih izdatkov zgolj za eno leto za posamezne blagajne sektorja država tik pred koncem leta nakazuje tudi zgolj formalistični in ne vsebinski pristop k srednjeročnemu proračunskemu načrtovanju. Fiskalni svet je že ob predhodni obravnavi proračunskih dokumentov opozoril na to pomanjkljivost, ki odstopa od dobre prakse, hkrati je slaba popotnica in kaže nepripravljenost sistema proračunskega načrtovanja na pričakovane spremembe ekonomskega upravljanja v Evropski uniji. V teh bo namreč osrednje mesto zavzemal štiriletni javno finančni načrt. To bo za Slovenijo očitno velik izziv, glede na to, da v zadnjih letih še nekaj mesecev pred koncem posameznega leta vlade ne predstavijo kredibilnih ocen realizacije.

Hvala lepa.