Govor

Nikolina Prah

Hvala lepa.

Spoštovana predsedujoča, spoštovani poslanke in poslanci, ostali sodelujoči!

Vlada Republike Slovenije je na seji 25. oktobra 2023 sprejela predlog stališča do predloga uredbe EU za dostop do finančnih podatkov. Ta predlog uredbe je Evropska komisija predstavila konec junija letošnjega leta v okviru zakonodajnega paketa plačilnih storitev in odprtih financ. Glavni namen zakonodajnega predloga je vzpostaviti pravni okvir, ki bo določal skupna pravila o pogojih za dostop do finančnih podatkov strank, njihovi delitvi in nadzor nad njimi ter uporabi na področju financ. Predlog omogoča pravnim in fizičnim osebam, da odločajo o tem, kako in kdo uporablja njihove finančne podatke in s tem omogoča učinkovit nadzor nad njimi. Namen delitve finančnih podatkov v okviru te uredbe je poleg vzpostavitve večjega nadzora nad njimi, tudi spodbuditi odprte, poštene in varne inovacije v finančnem sektorju. Stranke v finančnem sektorju EU, razen za plačilne račune, trenutno ne morejo učinkovito nadzorovati dostopa do svojih finančnih podatkov, uporabniki teh podatkov, torej finančne institucije, ki želijo dostopati do podatkov o strankah, pa imajo težave do dostopa.

Namen predloga uredbe je torej odpraviti naštete težave, izboljšati investicijsko svetovanje strank in omogočiti razvoj individualno prilagojenih orodij za investicijsko svetovanje in upravljanje naložb. V ta namen bodo strankam na voljo nadzorne strani, preko katerih bodo lahko izdajale ali preklicale dovoljenje za dostop do njihovih finančnih podatkov. Za učinkovito in pregledno deljenje finančnih podatkov bodo vzpostavljene sheme za deljenje, katerih člani bodo imetniki finančnih podatkov in finančne institucije kot uporabniki teh podatkov. Tovrstnih shem bo lahko več, pri čemer bodo morali ponudniki storitev zagotavljanja finančnih podatkov, ki bodo nosilci teh shem, pridobiti tudi dovoljenje pristojnega organa države članice. Finančni podatki, določeni s to uredbo, bodo na voljo samo članom sheme za deljenje teh podatkov.

Uredba nadalje določa tudi osnovna pravila glede upravljanja shem, vključno s pravili o pogodbeni odgovornosti njenih članov in mehanizmi za izvensodno reševanje sporov. Ponudniki storitev zagotavljanja finančnih podatkov bodo vključeni v register, ki ga bo opravljala, ki ga bo opravljal evropski bančni organ, torej EBA. Imetniki finančnih podatkov bodo tudi upravičeni do nadomestila za deljenje podatkov v skladu s pogoji sheme, v katero so vključeni. Nadomestilo bo moralo biti razumno in bo odražalo vse stroške, ki nastajajo pri zagotavljanju tehničnega vmesnika za deljenje zahtevanih podatkov.

Kot je razvidno iz stališča, Vlada Republike Slovenije podpira deljenje finančnih podatkov v okviru te uredbe in si prizadeva za sprejem rešitev, ki bodo pravnim in fizičnim osebam zagotavljale boljši nadzor nad dostopom in deljenjem njihovih podatkov, uporabnikom teh podatkov pa omogočile dostop do njih in s tem razvoj novih finančnih produktov, ki bodo prilagojeni posameznim potrebam strank. Glede na vse navedeno predlagam, da predlog stališča podprete. Hvala.