Govor

Lep pozdrav!

Pričenjam 30. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Pozdravljam vse članice in člane odbora, vse vabljene ter ostale prisotne!

Današnje seje se ne morejo udeležiti: poslanec Branko Grims, poslanec Andrej Kosi, poslanec Anton Šturbej, poslanka Anja Bah Žibert in poslanec Žan Mahnič. Na seji pa bodo kot nadomestni poslanci sodelovali poslanka Saba Žibrat, ki nadomešča poslanko Janjo Sluga in poslanka Andreja Živic, ki nadomešča poslanca Teodorja Uraniča.

K dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oz. za umik zadeve, zato je določen dnevni red seje kot je bil opredeljen s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - OBRAVNAVA ZAHTEVE DRŽAVNEGA SVETA ZA PONOVNO ODLOČANJE DRŽAVNEGA ZBORA O ZAKONU O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O TUJCIH, ki jo je Državnemu zboru v obravnavo predložil Državni svet dne 2. 11. in je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo smo dobili še torej zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora in mnenje Vlade.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni Državni svet, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje in Urad Republike Slovenije, Vlada Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov.

Državni svet je na seji 2. 11. 2023 ob obravnavi navedenega zakona na podlagi tretje alineje prvega odstavka 97. člena Ustave Republike Slovenije sprejel zahtevo, da Državni zbor ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih. Državni zbor je zakon sprejel na 50. izredni seji dne 26. 10. 2023. Odbor bo navedeno zahtevo obravnaval na podlagi 47. člena Poslovnika Državnega zbora in oblikoval mnenje o tej zadevi.

In pričenjam z obravnavo zahteve in besedo predajam vabljenim na seji, najprej predstavniku predlagatelja zahteve, ki bo verjetno podal dopolnilno obrazložitev zahteve Državnega sveta za ponovno odločanje, to je državni svetnik Andrej Poglajen.

Izvolite.