Govor

Spoštovani zbrani, počakali še bomo pet minut, trenutno še nismo sklepčni, manjka nam en član ali članica tega odbora, tako da. Aha, trenutno je prišel še kolega, tako da imamo sklepčnost in lahko začnemo. Dobro jutro, kolega. Spoštovani, hvala.

Torej, spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, začenjam 52. sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Na začetku naj povem, da nadomestni člani odbora torej s pooblastili sodelujejo: kolega Zorana Mojškrca nadomešča kolega Tomaž Lisec, kolega Andreja Hoivika nadomešča kolegica Alenka Jeraj še jo pričakujemo in pa kolegico, mag. Almo Intihar nadomešča kolegica Sara Žibret. Vse tri kolegice in kolege vas lepo pozdravljam na današnji seji. Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter seveda predstavniki Vlade in pa Državnega sveta. Spoštovani, vse vas lepo pozdravljam!

Prehajam torej na določitev dnevnega reda seje tega odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red tega odbora. Ker v samem poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga torej prejeli s sklicem. Spoštovane kolegice in kolegi, če se strinjate, bomo 1. in 2. točko dnevnega reda obravnavali skupaj, gre za dve, lahko bi rekel, vsebinsko povezani točki in se mi zdi pomembno torej, da jih nekako tudi obravnavamo skupaj.

Torej, prehajamo na 1. IN 2. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG SPREMEMB PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2024 IN PREDLOG PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2025.

Gradivo k točkama z dne 2. oktobra 2023 je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Oba proračunska dokumenta je v obravnavo predložila Vlada Republike Slovenije. Predlog sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2024 bomo obravnavali na podlagi 166. člena Predloga proračuna Republike Slovenije, za leto 2025 pa na podlagi 157. člena Poslovnika Državnega zbora in sicer seveda kot zainteresirano delovno telo, kar pomeni, da bomo obravnavali le tiste dele, ki se nanašajo na pristojnost Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj in Ministrstva za zunanje in seveda tudi evropske zadeve. Na sejo k tej točki sem zato vabil ministra dr. Aleksandra Jevška za kohezijo in regionalni razvoj in gospo, torej ministrico Tanjo Fajon, ministrico za zunanje in evropske zadeve. Danes vidim, da sta z nami oba državna sekretarja. Tako, sedaj prosim torej mag. Marka Koprivca, državnega sekretarja, da nam predstavi oba predloga v delu, ki se nanaša na delovna področja Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj oziroma na izvajanje evropske kohezijske politike, torej za leto 2024 in tudi seveda, ker obravnavamo točko 2. tudi za leto 2025. Izvolite.