Govor

Hvala lepa za besedo, spoštovani.

Sledi torej poročilo o predstavitvi kandidatke za ministrico za zdravje.

Predsednik Vlade dr. Robert Golob, je 3. 10. 2023, predsednici Državnega zbora, mag. Urški Klakočar Zupančič posredoval predlog kandidatke za ministrico za zdravje in sicer,, dr. Valentin Prevolnik Rupel, ki se je skladno s 112. členom Ustave Republike Slovenije ter prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora, 10. 10. 2023, predstavila Odboru za zdravstvo ter odgovarjala na zastavljena vprašanja članic in članov odbora.

V uvodni predstavitvi je kandidatka najprej predstavila svojo izobraževalno in dosedanjo poklicno pot, ki je ves čas povezana z zdravstvom, v nadaljevanju pa se je osredotočila na predstavitev štirih prioritet, ki jih bo zasledovala kot ministrica in jih v jedrnem delu tudi obširno predstavila. Kandidatka je kot prvo prioriteto navedla dostopnost in njeno povezanost s čakalnimi dobami. V zvezi z njo je izrazila predvsem skrb, saj skupno število čakajočih pacientov nad dopustno čakalno dobo v Sloveniji še vedno narašča. Prav tako je izrazila skrb nad podatki in kazalniki, ki trenutno niso najbolj natančni in jih bo v prihodnosti potrebno izboljšati. V okviru obrazložitve prve prioritete je ocenilA dosedanji ukrep plačila po realizaciji, kjer je predstavila dva različna primera obravnave, zaključen poseg in obisk, ki obravnave ne zaključuje ter njuna zelo različna izida na področju števila čakajočih nad dopustno čakalno dobo. Izpostavila je, da so razlike v izidih v okviru istega ukrepa lahko ogromne, zato je nove rešitve in ciljne ukrepe potrebno pripraviti s posebno skrbnostjo. Omenila je tudi, da v Sloveniji zaenkrat ne merimo izidov zdravljenja, oziroma za njih nimamo ustreznih kazalnikov. Prav slednje je povezala z naslednjo ključno prioriteto, ki jo bo zasledovala kot ministrica, torej s kakovostjo. V zvezi z njo je dejala, da na ministrstvu že pripravljajo Akcijski načrt za strategijo kakovosti in varnosti, pripravlja jo tudi zakon o kakovosti, ki bo služil kot podlaga za ustanovitev Agencije za kakovost. Osredotočenje na kakovost je podkrepila s stališčem, da jo v Sloveniji zaenkrat merimo le na procesnem delu, le redki kazalniki pa merijo kakovost izidov zdravljenja. Zaradi pomanjkanja tovrstnih kazalnikov tudi težko vzpostavljamo primerjalni pogled z drugimi državami.

Tretja prioriteta, ki jo je kandidatka izpostavila je dostopnost do zdravstvenega sistema na primarni ravni in z njo povezana problematika neopredeljenih pacientov. Pri predstavitvi te točke je izpostavila, da pravica do opredelitve ne bi smela biti razumljena kot dolžnost, saj podatki kažejo, da imamo vrsto opredeljenih pacientov na ambulanto, ki pa zaenkrat niso opredeljeni do zdravnika.

Kot četrto prioriteto je predstavila prevetritev košarice pravic, ki jo bo potrebno opraviti, zaradi ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Kandidatka je mnenja, da ukinitev pomembno vpliva na vsebino košarice in da se je v povezavi z redefinicijo potrebno vprašati kaj potrebujemo in kaj si želimo.

V sklepnem delu predstavitve se je kandidatka dotaknila še nekaterih drugih pomembnih področij. Izpostavila je predvsem naslednja: pomanjkanje družinskih zdravnikov, pomanjkanje zdravnikov v okviru urejanja nujne medicinske pomoči, učinkovito upravljanje javnih zdravstvenih zavodov, vprašanje razumevanja med zasebniki, koncesionarji in zdravniki v javnih zavodih, vprašanje optimalnega koriščenja vseh možnih sredstev za investicije v zdravstvu in vprašanje merjenja ogljičnega odtisa v zdravstvu. Sledila so seveda vprašanja članic in članov odbora, na katera je kandidatka za ministrico tudi odgovarjala.

Po končani predstavitvi predlagane kandidatke je odbor sprejel z 11 za in 5 proti naslednje mnenje, predstavitev dr. Valentine Prevolnik Rupel, kandidatke za ministrico za zdravje je bila ustrezna. Hvala lepa.