Govor

Robert Golob

Spoštovane poslanke, poslanci, predsednica! Danes imate pred sabo odločanje o novi ministrici za zdravje dr. Valentini Prevolnik Rupel, za katero si upam trditi, da ne samo, po mojem mnenju, ampak po širšem mnenju vseh deležnikov v zdravstvu predstavlja najboljšo možno izbiro za to mesto. Širok konsenz, ki ga je bila deležna tako med zdravstvenimi delavci, med ekonomisti, tudi med člani strateškega sveta za zdravstvo, pa tudi v medijih so zelo jasen pokazatelj, da je prav ona, da je dr. Valentina Vojnik Rupel tista, ki lahko da najbolj učinkovite rešitve in odgovore na izzive, s katerimi se sooča naše zdravstvo po 30 letih zanemarjanja.

Dr. Prevolnik Rupel je znanstvena raziskovalka in svetnica na Inštitutu za ekonomske raziskave. Ima izkušnje tako kot univerzitetna predavateljica kot tudi znanstvene izkušnje. Je tudi predsednica znanstvenega sveta. Je članica strateškega sveta za zdravje in je doktorirala v letu 2008 na Ekonomski fakulteti iz teme, ki govori o kvaliteti in financiranju zdravstva. Mislim, da bi težko našli osebo, ki je strokovno bolje podkovana od nje, da se lahko sooči s temi izzivi.

V zadnjem času je opravljala vrsto nalog, tudi funkcij. Bila je svetovalka na ministrstvu za zdravje, bila je tudi svetovalka direktorja na ZZZS v zdravstveni blagajni. Bila je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje v zadnjih treh mesecih, kar pomeni da ni, da njeno znanje ni samo teoretično,, ampak ima tudi tri mesece, če hočete, uvajalne dobe kot državna sekretarka, zato natančno pozna razmere tudi na ministrstvu. Zakaj vam to govorim. Govorim zato, ker je ravno ona tista, ki lahko od prvega dne s pomlajeno ekipo na Ministrstvu za zdravje zažene celoten proces nujnih sprememb v višjo prestavo, predvsem pa v pravo smer, zato ima mojo popolno, ne samo politično, ampak tudi osebno podporo. Bila je moja najtesnejša sodelavka v zadnjih treh mesecih, zato jo dobro poznam in verjamem, da bo s svojim delom to tudi opravičila. Kot prioritete si zastavlja natančno tisto kar si želimo, dostopnost in kvaliteto, in ker gre pri njej res za človeka, ki temelji svoje odločitve na podatkih in ne na občutkih, verjamem, da bo ravno s tem ko bo v delo ministra ministrstva za zdravje pripeljala podatkovno temelječe odločitve ravno zaradi tega lahko dostopnost v tem primeru čakalne vrste in tudi dostop do primarnega, do osebnega zdravnika učinkovito skrajšana in omogoča dostop do osebnega zdravnika večjemu številu ljudi kot je to danes. Ob tem pa ne smemo pozabiti na kakovost in ravno o tem bo kasneje verjetno še kar nekaj govora, ker ni vsaka storitev enakovredna. To se danes že kaže tudi s pojavom množice, če hočete, zasebnih storitev, ki pa niso nujno enako kvalitetne kot so tiste v zares kvalitetnem javnem zdravstvenem sistemu in javnih zavodih, in ravno to kako vpeljati v način financiranja zdravstvene blagajne tudi kakovost opravljenih storitev, je njena ključna naloga. Če bo na tem področju uspešna, potem se bo tudi dostopnost na vseh nivojih do zdravstvenih storitev izboljšala in čakalne vrste skrajšale. Če vse skupaj zaobjamem, dr. Prevolnik Rupel je najboljša izbira zato, ker ima v tem trenutku najboljši uvid v sistemske izzive zdravstvenega sistema Slovenije.