Govor

hvala lepa. Jaz bom malo krajša kot moja predhodnica. Vaš predhodnik je rekel, da delamo stresni test, pa me zanima, ali je uspel, smo kaj ugotovili? Smo na slabšem, kot smo bili? Vsaj občutek je tak, da je stanje precej slabše. In ne vem, če je ravno pametno delati take stresne teste.

Podobno kot moja kolegica me zanima, kako in kaj se bo zgodilo s psihoterapijo oziroma ali je zakon pripravljen tako daleč, da bo pač prišel tudi na naše mize oziroma ali se predvideva poklic, se pravi, univerzitetni študij, dodatna specializacija za psihoterapevte ali kako? Ker pač zakona še nismo videli in kot je bilo rečeno je precej razburjenja. Včasih v Sloveniji pač nekdo varuje svoj svoj vrtiček, čeprav vemo, da je težav čedalje več in da potrebujemo tudi psihoterapevte in da pač med..., torej bi se morali zgledovati po drugih državah, ki imajo te stvari urejene in ne odkrivati toplo vodo. Potem me zanima vaše stališče v zvezi z zakonom o predčasnem končanju življenja, torej Zakon o evtanaziji. Saj ga zaenkrat še nimamo, ni predviden na sejah, čeprav je že bil vložen v Državni zbor s strani civilne družbe. Potem me zanima tudi, kako se boste lotili, če sploh, absentizma oziroma enormnih izdatkov za bolniške odsotnosti, blizu 700 milijonov letno dajemo za to. Vemo, da v zadnjih letih to močno raste in se zdi kot začaran krog, premalo kadra povsod, potem še sodelavci na bolniški, njihovo delo se da potem ostalim zaposlenim in na koncu imamo še naslednje izgorele. Zdaj, to je sicer pač plačuje ZZZS in jaz sem že parkrat predlagala direktorici, da se s tem intenzivno nekdo res ukvarja, ker mogoče se je tudi sistem malo že okorel s temi komisijami in to se kar malo copypasta odločbe, itn., da se stvari malo bolj pogleda in da res mogoče neka ekipa dela malo bolj na tem.

Pa tudi zanima me, če ocenjujete, da ZZZS zdaj nalagamo kar vse, dopolnilno zavarovanje, bodo vse oni, potem dolgotrajno oskrbo bodo nosilci. Jaz ne vem, če je to čisto realno, da bodo oni to uspeli narediti. Mislim sicer, da so nekaj ljudi zaposlili, ampak to so tako veliki projekti da.. Ne vem, mislim tudi to dopolnilno zdravstveno zavarovanje, to je v bistvu davek, nov davek, ne vem zakaj ne bi to FURS pobiral, ki ima vse podatke ali pa kaj podobnega, pa se razporeja potem, pa mogoče kje drugje, mislim, da ima tudi boljši nadzor kot bodo pa te zdaj spet vzpostavili nek nov sistem, ko nekdo že ima z našo davčno številko vse podatke. In kot sem rekla, še vsa dolgotrajna oskrba, ki se seveda zaradi tega, ker enostavno ne bodo stvari mogle iti, prestavlja potem v neko nedoločeno prihodnost. Hvala lepa.