Govor

Spoštovani članice in člani Odbora za zdravstvo, kandidatka za ministrico za zdravje in vsi ostali, lepo pozdravljeni!

Pričenjamo 22. nujno sejo Odbora za zdravstvo.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: poslanec Milan Jakopovič namesto poslanca Miha Kordiša, poslanka Sara Žibrat namesto poslanke Mateje Čalušić.

Ker v poslovniško določenem roku ni bilo predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

In sicer s 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDSTAVITEV DR. VALENTINE PREVOLNIK RUPEL, KANDIDATKE ZA MINISTRICO ZA ZDRAVJE.

Na sejo odbora je bila seveda kandidatka vabljena in je danes tudi z nami.

Uvodoma naj pojasnim, da je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob predsednici Državnega zbora Republike Slovenije mag. Urški Klakočar Zupančič dne 3. oktobra 2023 posredoval predlog kandidatke za ministrico za zdravje. Predlagana kandidatka za ministrico za zdravje se bo v skladu s 112. členom Ustave Republike Slovenije ter prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora predstavila Odboru za zdravstvo kot pristojnemu delovnemu telesu in odgovarjala na vprašanja članic in članov odbora. Na podlagi predstavitve bo odbor v skladu s prvim odstavkom 231. člena Poslovnika sprejel mnenje o ustreznosti predstavitve kandidatke, ki ga bo v roku iz prvega odstavka 231. člena Poslovnika posredoval predsednici Državnega zbora in predsedniku Vlade.

Naj ob tem povem še naslednje, da poslanec mag. Branko Grims nadomešča poslanca mag. Dejana Kaloha.

Predlagam, da najprej kandidatka za ministrico predstavi svoj program in videnje dela ministrstva, po predstavitvi pa bi odgovarjala na vprašanja članic in članov odbora.

Sedaj vabim k besedi, prosim, dr. Valentina Prevolnik Rupel, kandidatka za ministrico, da se predstavite Odboru za zdravstvo.