Govor

Boštjan Poklukar

Hvala lepa, spoštovana gospa predsednica. Poslanke in poslanci! Spoštovani evropski poslanec! Spoštovana kolegica ministrica! Spoštovani člani medresorske delovne skupine! Spoštovani predstavniki civilne družbe! Spoštovani strokovnjaki! Vabljeni gostje! Najprej dovolite, da pravzaprav se zahvalim, da imam možnost predstaviti dva tako strateška dokumenta, kot smo jih pripravili na Ministrstvu za notranje zadeve, in sicer migracijsko strategijo in pa integracijsko strategijo. In pa seveda naj še dam svoje opravičilo, da žal ne bom mogel biti prisoten na celotni razpravi, zato me bo nadomeščala državna sekretarka. Prav pa je, spoštovani gospe in gospodje, da vam predstavim ekipo, ki je danes tukaj na vaše povabilo, vabilo Odbora za notranje zadeve Državnega zbora, z nami, in sicer z mano je državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve gospa Tina Heferle, ki je bila vodja delovne skupine pri pripravi obeh dokumentov obeh strategij. Z mano je generalni direktor Direktorata za migracije Matej Torkar, namestnik generalnega direktorja policije mag. Robert Ferenc in pa direktorica Urada Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov mag. Katarina Štrukelj, ki je bila namestnica delovne skupine za pripravo integracijske strategije, poznavalka integracijskih procesov v Republiki Sloveniji.

Že z mojim samim prihodom na resor notranjih zadev februarja 2023, letos, smo takoj pristopili k pripravi dokumentov, ki jih bomo danes predstavili in tudi seveda z vašo pomočjo in pa seveda z vašimi prispevki še izboljšali. Kajti, dokument je vedno živa stvar. Migracije, integracija je nekaj kar je nikoli nedokončan proces v družbi.

Jaz se zavedam zelo dobro in tudi mi vsi, ki smo pripravljali te dokumente, da imamo zgodovinsko priložnost, da postavimo temelj za učinkovito integracijsko in migracijsko politiko v Republiki Sloveniji. Zato je naš skupni cilj priprava celovitega dokumenta vseh resorjev in seveda civilne družbe za odprto, vključujočo in demokratično družbo. Prav zaradi tega bi se jaz članom medresorske delovne skupine in pa seveda predstavnikom civilne družbe, ki so bili vključeni v pripravo dokumenta tudi s tega mesta zahvalil, kajti prispevek je bil res odličen in kakorkoli pripravili smo predlog obeh dveh strategij, katere lahko danes tukaj tudi predstavljamo. Pred nami sta prvič v zgodovini dva dokumenta in sicer integracijska in pa migracijska strategija, ki je oblikovana za, kot sodoben temelj za migracijsko oz. integracijsko politiko v Republiki Sloveniji. Migracijsko strategijo smo prvič pripravili že leta 2019, ko sem bil prvič minister za notranje zadeve, in je v veljavi še danes. Jo pa danes posodabljamo in nadgrajujemo. Smo pa prvič v zgodovini Republike Slovenije pripravili integracijsko strategijo, dokument, ki ga država še ni imela in verjamem, da je to šele temelj integracijske politike, ki jo bomo nadgrajevali skozi naslednja leta. Dejstvo je, da glede na stanje na trgu delovne sile in neugodna demografska gibanja tudi Republika Slovenija potrebuje delovno silo. Ne, samo delovno silo potrebuje v znanstveni sferi strokovnjake, potrebuje zdravnike v medicini, medicinske sestre, potrebuje zdravnike, potrebuje številne, številne ljudi, študente iz tujih držav, ki bodo prišli v Slovenijo na nek način iz drugih držav in nenazadnje, se bodo tukaj tudi ustalili, bodo postali naši sosedje, naši prijatelji, nenazadnje naši sodržavljani. Tudi to nas je vodilo pri pripravi obeh dveh dokumentov. Dejstvo, da se tega zelo zaveda Vlada Republike Slovenije, ki je tudi v koalicijskem dogovoru predvidela iskanje celovitih rešitev na področju migracij z izdelavo nove migracijske strategije, ki bo upoštevala spreminjajoč globalni kontekst ter dogajanje v naši okolici in ob absolutnem spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter s poudarkom na varovanju ranljivih skupin smo pripravljali ta dokument. To je zaveza Vlade, zaveza koalicije, da do tega dokumenta pridemo in verjamem, da tudi z današnjo razpravo bomo našli še dodatne argumente, ki jih bomo vključili v oba dva strateška dokumenta. S sklepom Vlade Republike Slovenije je bila ustanovljena delovna skupina, pravzaprav dve delovni skupini, ki sta intenzivno sodelovali in pripravljali dokument. Poplave v mesecu avgustu so nam vseeno nekoliko upočasnile delo, vendar je delo na nek način narejeno in danes imamo pred seboj predlog dokumenta, ki je že lahko v razpravi.

Spoštovana predsednica, spoštovane poslanke in poslanci! Toliko za uvod. Če mi dovolite, bi oba dva dokumenta predstavila državna sekretarka Tina Heferle kot vodja medresorske delovne skupine, same cilje in ukrepe pa generalni direktor Direktorata za migracije na Ministrstvu za notranje zadeve g. Matej Torkar in mag. Katarina Štrukelj, ki je bila tudi v integracijski delovni skupini namestnica. Spoštovana gospa predsednica, če dovolite besedo bi besedo predal državni sekretarki, Tini Heferle.