Govor

Andreja Katič

Hvala. Spoštovana predsednica, spoštovane poslanke in poslanci, dragi kolegi. Tudi naše Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj s proračunom za leti 2024 in2025 deli usodo in izhodišča, ki so bila predstavljena s strani mojih predhodnikov, to pomeni, da je v rebalansu na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj namenjenih nekaj manj sredstev, kot je bilo v proračunu za leto 2023. Kot pomemben dejavnik, tako kot je izpostavil kolega Židan, je tudi tukaj potrebno izpostaviti, da je bilo Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj ustanovljeno v letošnjem letu, da je pred tem delovala vladna služba in da je iz nekdanjega Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prenesen Direktorat za regionalni razvoj in zato čisto neposredna primerjava med proračunoma za nazaj ni mogoča. Če izpostavim naše delo, bi rada povedala tudi to, da na našem ministrstvu je bila naložena pomembna zahtevna naloga koordinacije in priprave vloge za pridobitev evropskih sredstev iz naslova evropskega solidarnostnega sklada, ki je zajemalo celovito ugotavljanje in popis škode ter posledic tako za prebivalstvo, gospodarstvo, infrastrukturo in vse ostalo.

Če izpostavim delo našega ministrstva, bi rekla takole, da Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, kot je že iz naslova razvidno, opravlja z dvema pomembnima področjema, to je evropsko kohezijsko politiko in regionalnim razvojem. Če gledamo izvajanje evropske kohezijske politike nam to predpisuje predlog, mislim izvedbeni načrt programa EKP. sredstva so predvidena na postavkah Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj skladno z izdanimi odločitvami o podpori. Ko bo do tega prišlo, pa bodo prerazporejena na postavke resorjev, kot je recimo kolega Židan pri MGTŠ že izpostavil. Tako v predlogu spremembe proračuna za 2024 znaša EU del 337 milijonov in v letu 2025, 588 milijonov. Direktorat za regionalni razvoj izvaja naloge za uresničevanje strateških ciljev na področju skladnega regionalnega razvoja Slovenije, ključna pravna podlaga za financiranje iz proračuna je Zakon o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja. V okviru integralnega proračuna se tako sredstva namenjajo za sofinanciranje splošnih razvojnih nalog, ki jih izvajajo regionalne razvojne agencije v javnem interesu, to je recimo priprava regionalnih razvojnih programov, izvedbenih dogovorov za razvoj regij in druge naloge, ki so v javnem interesu.

Potem nadalje, izvajanje programov za spodbujanje razvoja območij narodnih skupnosti, madžarske in italijanske, ter območij kjer živi romska skupnost. Za izvajanje programov na obmejnih problemskih območjih, ki so opredeljena kot prednostna območja regionalne politike za sofinanciranje investicij, projektov občin, načrtovanje, spremljanje in vrednotenje regionalnega razvoja ter za ukrepe regionalne politike namenjene spodbujanju investicij in ustvarjanje ozira na ohranjanje delovnih mest, ter za regionalno sodelovanje s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Če pogledamo v proračun, v predlogu sprememb proračuna za leto 2024 so integralna sredstva Direktorata za regionalni razvoj načrtovana v višini 22,4 milijona evrov, kar je okoli 12 % manj kot so znašala v rebalansu proračuna za 2023 in v proračunu za leto 2025 v okviru 21,3 milijona oziroma 16 % manj kot je bilo načrtovano v letu 2023. Dovolite mi, da izpostavim samo nekatera bolj vsebinska področja. Nekatere aktivnosti smo začeli že letos, zato bom tudi to povedala, ker zapadejo obveznosti potem v prihodnjih dveh letih.

Na področju regionalnega razvoja bi izpostavila izvajanje nacionalnih programov regionalnega razvoja. Iz integralnih sredstev financiramo tako ukrepe na obmejnih problemskih območjih. V letu 2023 smo izvedli razpis za financiranje ekonomske poslovne infrastrukture in inkubatorjev in razdelili 11 milijonov evrov. V letu 2023 smo odprli tudi javni razpis za zaposlovanje diplomantov, s prvim odpiranjem v 2023 in z drugim odpiranjem v letu 2024. Razpis je vreden 1 milijon evrov. Prav tako iz integralnih sredstev financiramo ukrepe iz programov, namenjenih italijanski in madžarski narodni skupnosti v višini okoli milijon 600 tisoč. V 2023 smo izvedli dva razpisa za opremljanje romskih naselij in razdelili 1 milijon evrov in za projekte občin v letu 2023 in 2024 na območjih romskih naselij. Iz integrale namenjamo tudi sredstva za delovanje teles in institucij na regionalni ravni, kot sem prej uvodoma povedala, financiramo delovanje oziroma redne naloge regionalnih razvojnih agencij, financiramo tudi delovanje sekretariatov vzhodne in zahodne kohezijske regije, skupaj v vrednosti okoli pol milijona evrov. Za doseganje ciljev regionalnega razvoja koristimo tudi vire Evropske unije. Iz sklada za pravičen prehod smo v letu 2023 že objavili prvi razpis za financiranje ekonomske poslovne infrastrukture v zasavski regiji, sledila bosta, verjamem da do konca tega meseca, še razpisa za inkubatorje v zasavski regiji in za poslovne cone inkubatorje tudi v savinjsko šaleški regiji. Skupna vrednost celotnega razpisa bo okoli 50 milijonov evrov. To je tisti del sredstev, ki nam jih bo iz kohezijskega dela potem preneseno tudi na naše postavke.

Prav tako iz kohezijske politike 2014-2020, zaključujemo ukrepe na področju pametne Evrope in inštrumente CLLD, se pravi, tega razvoja, ki ga vodi skupnost od spodaj navzgor v višini cirka 40 milijonov evrov. Z inštrumentom CLLD nadaljujemo tudi v obdobju 2021-2027, kjer se ohranja približno enaka vrednost kot do sedaj, okoli 40 milijonov evrov. Dodatno v EKP 2021-2027 financiramo tudi projekte PONI, to so Podjetno nad izzive in projekte inkubatorjev preko dogovorov za razvoj regij. Pravkar potekajo zaključevanja teh prvih investicij, se pravi, Podjetno nad izzive med našim ministrstvom in regionalnimi razvojnimi agencijami in vse skupaj, gre za sredstva v višini okoli 40 milijonov evrov.

Prav tako izvajamo tudi ukrepe iz naslova sredstev načrta za okrevanje in odpornost, ki je pri Ministrstvu za finance. Preko razpisa našega direktorata bomo namenili 13,5 milijona evrov za ekonomsko poslovno infrastrukturo in inkubatorje, prav namenoma v obmejnih problemskih območjih. In izpostavila bi mogoče še aktivnosti ribniškega sklada, našega regionalnega sklada, ki je sedaj tudi v okviru Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj. Mislim, da ima že na spletni strani objavljene razpise za sofinanciranje tako projektov nepovratnih sredstev kot tudi ugodnih finančnih kreditov za sofinanciranje tako občin, podjetij, kot tudi po dogovoru z Ministrstvom za kmetijstvo. In delali bomo še nove ukrepe prav zato, da bi lahko tudi mi na takšen način blažili posledice pretekle naravne nesreče.

Toliko za uvod. Najlepša hvala.