Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, vsi ostali prisotni, vabljeni gostje, pa tudi VSI, ki spremljajo sejo Komisije za nadzor javnih financ, vse lepo pozdravljam! Začenjam 9. redno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Obveščam vas, da je zadržan poslanec Janez Cigler Kralj. Kot nadomestne člane oziroma nadomestne članice komisije s pooblastili pa imamo samo eno obvestilo, in sicer mag. Bojana Muršič nadomešča poslanca Janija Prednika.

S sklicem seje ste prejeli tudi dnevni red seje. Ker tudi v poslovniškem roku ni bilo nobenih obvestil ali predlogov za spremembo, je dnevni red določen takšen, kot ste ga prejeli s samim sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG REBALANSA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2023.

Predlog rebalansa z dne 21. 4. 2023 je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2023 je v obravnavo predložila Vlada Republike Slovenije. Predlog bomo obravnavali na podlagi 166. člena Poslovnika Državnega zbora, in sicer kot zainteresirano delovno telo z vidika svojih pristojnosti. Zato smo k točki povabili Ministrstvo za finance, gospo Jano Ahčin, predsednico Računskega sodišča Republike Slovenije ter Računsko sodišče Republike Slovenije.

Predlagam, da uvodno predstavitev predloga rebalansa proračuna podajo najprej predstavniki in predstavnice Ministrstva za finance, nato pa bom dal besedo tudi Računskemu sodišču, da predstavi mnenje o tistem delu predloga rebalansa, ki se nanaša na Računsko sodišče kot institucijo. Torej, dajem predstavnici Ministrstva za finance, da nam kratko predstavi predlog rebalansa proračuna. Bi pa uvodoma samo še en kratek stavek povedal, in sicer, hvala za vašo udeležbo, se pa na delovne komisije oziroma udeležba na delovnih komisijah Državnega zbora, je tudi parlamentarna praksa takšna, da se vedno udeležujejo ministri ali pa državni sekretarji, ampak razumem, da na Ministrstvu za finance je odsotnost državne sekretarke podaljšana. To je bil tudi razlog, da smo sejo prestavili z devete na dvanajsto uro. Ampak prav je, da se o tem tudi predhodno obvesti zainteresirano delovno telo. Hvala pa za vašo udeležbo. Gospa direktorica, izvolite, beseda je vaša.