Govor

Dober dan.

Hvala lepa za poročilo, za predstavitev.

Predsednica, veseli me, da ste trdo zagrizli v svoje delo in kot vidim, tudi dobro reorganizirali delo, ker vem, da v enem letu je to težko. Vidim tudi, da namestnica in vi dobro sodelujete, ker se to pozna že iz samega reporta. Pozdravljam posodobitve internetnih strani, da jih zaposleni lahko uporabljajo, to je zelo pomemben pripomoček. Všeč mi je tudi to glede izobraževanja novih revizorjev in vem, da za finančni kader je zelo težko pridobiti nove ljudi, ker to med ljudmi malo velja kot duhamorno, dolgočasno delo, pa je daleč od tega, ko človek enkrat noter zagrizne. Ampak jaz mislim, da problem je tudi zaradi tega statusa brezzobega tigra, ker če bi Računsko sodišče v resnici imelo bolj močno vlogo dejansko, bi se tudi več ljudi odločilo za ta poklic, tisti, saj vemo, kakšna je duša finančnika, ki resno dela, resno analizira, ima tudi rad neke odgovornosti, no, ne da nekam pišeš silna poročila in se zelo trudiš, upoštevaš vsa pravila, vse revizijske predpise, potem pa mogoče ta poročila niso tako videna in upoštevana, kot bi morala biti. To je samo moj vpogled.

Jaz bi rada slišala tudi bolj konkretno, katere obveznosti Računskega sodišča menite, da niso pravzaprav racionalne, da so pri vas, da niso smotrne, da porabijo preveč časa, pa dajo premalo izplena. Razumem tudi ta izziv revidiranja volilnih kampanj, predvsem iz vidika finančne rentabilnosti, pa s tem ne govorim, da bi tisti čas in ki ga namenjate iskanju drobižkov, vi bi dejansko lahko to porabili za nekoga, ker morda so prekrški bistvenega pomena za proračun, pa tam izgubljate čas, kajne.

Ne vem, v gospodarstvu se revizor lahko opredeli, kaj je bistvenega pomena in kaj ne, kaj lahko preskoči, mogoče smo res preveč togi v tej zakonodaji. Mogoče bi morali zakonsko predpisati višino sredstev, ki jih neka kampanja prejme, kaj bi vi pravzaprav šli sploh pogledat, da ni to 300 evrov stroškov, pa tisoč evrov potem javnih sredstev, ker Računsko sodišče ima pač svoje omejene vire. In tisti čas, ko vi tukaj delate, ne delate nekje drugje. In tu bi pač bil mogoče pameten en predlog z vaše strani, katere bi te višine bile, glede na naš rebalans, kaj je bistvenega pomena, kaj pa ni. To sigurno vi tudi imate ta pravila.

No, glede stanovanjske politike moram reči, da sem izredno presenečena, kakšne imamo evidence, ker sem le upala, da imamo tole malo bolje pošlihtano. Tudi nad dejstvom, koliko malo stanovanj je bilo od 2011 do 2022 zgrajenih, sem presenečena. Res se nisem nikoli s tem ukvarjala, ker sem stanovanjski problem reševala drugače, ampak od 2012 do 2022, to je enajst let, 2 tisoč 700 javnih najemnih stanovanj je res malo, kajne? Prav je, da nadzirate ministrstvo, pa da dajete tudi nek tempo, da se bodo ti zakoni sprejeli, pa da bomo lahko delali naprej.

Pravite, tesnejše sodelovanje z Državnim zborom - super, to se strinjam, se mi zdi pomembno, da tudi mi dobimo podatke iz prve roke. In jaz sem sigurna, da bomo vsi mi pomagali, kakor je v naši moči. Se pa tudi jaz, tako kot predhodno gospod Vrtovec, sprašujem, kako lahko mi pripomoremo, da se Računsko sodišče opolnomoči, mislim, kaj lahko poslanci naredimo. Dajte nam usmeritve, pa bomo začeli tudi razmišljati v tej smeri. Ne vem, zgodovinsko, ali je Računsko sodišče imelo kdaj več moči in pristojnosti - to bi me zelo zanimalo -, pa je bilo potem v nekem obdobju odvzeto. Pa me tudi to zanima, kdaj, če je bilo, ker imam občutek, glede na to, da smo se eno leto nazaj to pogovarjali, pa se ni nič zgodilo na tem področju. Da nekomu paše, da Računsko sodišče ni opolnomočeno, da bi lahko opravljalo svoje delo na nek drug način, kajne. Jaz sem tudi v mladosti bila revizorka, sem delala te stvari, sem bila na enem največjih zavodov. Takrat nas je Računsko sodišče podnajelo, da smo delali te zadeve. Zelo resno smo obravnavali, našli veliko napak in nikoli te stvari niso bile razčiščene, niti v javnosti izražene, niti nič se ni zgodilo; pa je bilo kar zanimivo, no. Je interesantno, da se čez dvajset let potem znajdem na nekem takem mestu, pa se še vedno pogovarjamo o istih stvareh. Tako bom hvaležna za te odgovore.

Hvala vam. Je pa super poročilo.