Govor

Monika Pekošak

Hvala lepa, dobro jutro vsem.

Ta razkorak med ocenjenim BDP pa dejansko je res velik in za Slovenijo to predstavlja kar težavo, ki se morda ne izkazuje še zdaj, ampak zagotovo se bo. In sigurno nas čaka kar veliko pojasnjevanja vlagateljem, to je dejstvo. Potem da ne govorimo o tem, da se to, ocena BDP-ja pa dejanska, potem dejanski BDP kaže tudi v deležu javnega dolga, ki nas je pač porinil v malce slabšo situacijo kot smo bili prej, ne.

Glede samega izračuna, ne. Medle…, ta četrtletni, včeraj sem bila tudi na sestanku na SURS-u in težava je bila, če jaz sem pravilno razumela, če ne me popravite, v samih teh četrtletnih izračunih, ki potem niso uparjeni bili z letnim izračunom, se pravi, letni izračun je narejen na dejanskih podatkih, medletni izračuni so narejeni na nekih modelih izračunov. Jaz, kolikor sem včeraj dojela, pa to je samo moje skromno mnenje, je težava v samem modelu vzorčenja medletnih izračunov, se pravi, po moje niti vzorec ni dovolj velik niti ne predstavlja reprezentativnih podjetij, se pravi majhnega gospodarstva, slovensko gospodarstvo je vseeno pretežno sestavljeno iz majhnega gospodarstva. Niti ni bilo, v teh medletnih izračunih niso bile predpostavke tveganja upoštevane, kar bi vezano na to, da se je leta 2020 tudi zgodil ta razkorak v BDP, bi lahko bile. Vojna v Ukrajini, energetska kriza, vse to seveda vpliva, ampak tudi druge evropske države so imele popolnoma primerljive težave kot mi. Res je, da druge še nimajo končnih izračunov zaradi tega, ker pač mi smo majhna država, tudi relativno hitro tele naše letne, letna poročila podjetja oddajo, tako da smo mogoče tukaj majčkeno naprej pri samem izračunu BDP. Me pa zanima, kako se bo to pač odsevalo na samem, na področju Evropske unije. To sem že povedala. Dejstvo pa je, ki vpliva tudi na izračun BDP, se pravi, največji razkorak je bil na področju segmenta trgovine pa predelovalne dejavnosti. Kaj nam to pokaže? To nam pokaže, da so to točno tista podjetja, ki so gradniki slovenskega gospodarstva, se pravi, najmanjša podjetja, in ta so utrpela, bom rekla, največjo škodo. Na račun česa? Na račun inflacije, na račun dviga plač in to se mi zdi, da v četrtletnih modelih ni bilo zajeto. Tako, da vem, da je tudi izziv na Sursu, kako pridobiti vzorce. To mi je jasno zaradi tega, ker podjetja med leti nerada poročajo Sursu iz takih in drugačnih razlogov. Mislim, da tudi tukaj bi pa morda bila pomoč Sursu dobrodošla, da bi se ta vzorec malce popravil. Dejstvo pa je tudi, ki vpliva na izračun BDP, da so gospodinjstva trošila manj in manj investirala v osnovna sredstva. Seveda vsi vemo zaradi kakšnih razlogov. Kar jaz mislim, da je pa vseeno v redu, da se je spremenila tista dohodninska novela, ki smo jo mi spremenili, da ni šlo še za dodatnih 750 milijonov manj prihodkov javnofinančnih.

Tako, da kar se BDP tiče, mislim, da moramo četrtletne izračune na novo postaviti, da bomo imeli bolj primerljive, bolj z dejanskimi izračuni, ker do takega razkoraka, da celotna Slovenija, celotno gospodarstvo, fiskalna politika, vsi mislimo, da delujemo na nek, bom rekla, bolj zdrav način, z nekim boljšim BDP, potem se pa to izkaže. To žal res ne gre. Je pa res, da čarobne paličice nihče nima in da napovedovati zagotovo je v teh časih zelo težko. Hvala lepa.