Govor

Klemen Boštjančič

Hvala lepa. Zdaj glede na to koliko je bilo enih stvari navedenih, tudi zelo nasprotujočih si stvari, ker sem itak že navajen, pač politiki že v istem stavku so sposobni izreči dve popolnoma kontradiktorni stvari, ki ne gresta skupaj. Ampak me je bilo strah, da bo mogel vse naenkrat pokomentirati, ko bi potem ene tri ure najprej tukaj sedeli. Ampak v redu, bom dal sarkazem na stran.

Gremo po vrsti. Če je 1. točka, torej vprašanje popravka statistične ocene, torej revizija, ki je pokazala več kot pol nižjo gospodarsko rast v letu 2022, seveda tako kot vas je tudi nas to zelo presenetilo, negativno presenetilo v dveh vidikih. Prvič to, ker smo dejansko verjeli, da je gospodarska rast višja, drugo pa seveda se je tak popravek sploh zgodil, ker dejansko meče čudno luč tudi na same podatke, pa na koncu koncev tudi na kompetentnost organov v Sloveniji, ali jim lahko sploh zaupamo ali ne. Pa še večja težava, seveda, kot v sami Sloveniji jo vidim izven Slovenije, to kar ste tudi vi ocenili glede vprašanja bonitetnih hiš, ki seveda sprašujejo, ne samo bonitetne hiše, tudi investitorji, ne samo to, da pač pojasnimo, pa kako so zdaj prilagojeni načrti za naprej, ampak tudi kako se je to sploh lahko zgodilo.

Verjamem, da bo direktor SURS na to poskušal lažje odgovoriti, ampak roko na srce, na Vladi smo o tem opravili razpravo, pa tam nismo dobili pravzaprav, vsaj kar se mene tiče, zadovoljujočih odgovorov. Težave v metodologiji, ki je bila v prejšnjih letih dovolj natančne rezultate dajala, zdaj pa zaradi pač neobičajnih gospodarskih razmer v letu 2022 izkazala za neustrezno, se je pregled pač teh dejanskih podatkov za celo leto 2022 pokazal, da so, to je bilo navedeno, da so se stroški materiala in storitev naraščali hitreje kot obseg prodaje. Skratka, nižja dodana vrednost od prvotno ocenjene in zaradi tega seveda tudi občutno nižji dejanski BDP.

SURS je samostojen organ v katerega se sedaj jaz kot minister, niti Vlada ne moremo, niti ne smemo vtikati. Seveda smo pa na Vladi zahtevali pojasnila, tudi dali rok do konca novembra, da nam natančno pojasnijo, kaj se je zgodilo, predvsem pa, kaj bodo storili, da do tega v prihodnje ne bo več prihajalo.

Kar se tiče vprašanja glede vpliva na bonitetne ocene oziroma kako bonitetne hiše in investitorji na to odreagirajo? Mi delamo od tega trenutka, ko je bil ta popravek objavljen, intenzivno na tem, da to ne bi imelo negativnega vpliva niti pri bonitetnih hišah, niti pri investitorjih, tako da ta trenutek lahko rečem, da kaže dobro. Prav zdaj se tudi pogovarjamo z eno bonitetno hiše glede revizije ocene, tako kot sem rekel, zaenkrat kaže dobro. Je pa neminovno potrebnih ogromno pojasnjevanj kaj, zakaj in kaj to pomeni. Hvala.