Govor

Spoštovani kolegice in kolegi, spoštovani ostali prisotni gostje, dobrodošli na današnji 17. seji, nujni seji Komisije za nadzor javnih financ!

Torej pričenjam 17. redno sejo.

Ugotavljam, da je prišlo eno opravičilo, in sicer poslanec Jani Prednik se je opravičil, ampak tudi hkrati nadomestilo poslanec Damijan Zrim nadomešča Janija Prednika. Ostalih opravičil ali pa izostankov nismo prejeli. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje komisije. V poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo dnevnega reda.

Torej ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s samim sklicem.

Prehajamo na 1. - in edino - TOČKO DNEVNEGA REDA - NEGOTOVOST NA PODROČJU SLOVENSKIH JAVNIH FINANC.

Poslanska skupina NSi je na sejo Komisije za nadzor javnih financ naslovila zahtevo za sklic nujne seje z navedeno točko dnevnega reda. Kot gradivo k tej točki ste prejeli zahtevo Poslanske skupine NSi s samimi predlogi sklepov. Ta zahteva tudi vložena je oziroma je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s samim sklicem seje. K točki dnevnega reda so bili vabljeni predstavniki Poslanske skupine NSi, ki je zahtevala sklic te nujne seje: dr. Robert Golob, Klemen Boštjančič, Matjaž Han, Tomaž Smrekar, generalni direktor Statističnega urada, potem dr. Davorin Kračun, predsednik Fiskalnega sveta in mag. Marijana Bednaš, direktorica Urada Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj. Torej malce drugače bomo danes to zapeljali.

Jaz bom na začetku predstavil zahtevo za sklic seje, ker pa hkrati poteka tudi proračunska seja Vlade, bo celotna ta seja, ki jo danes sklicujemo, prestavljena naslednji teden. Imeli bomo še več argumentov za samo debato. To je sam proračun. Tudi zaradi proračunske seje Vlade je tukaj danes izostanek ministra za finance jaz pa mislim da je prav da minister za finance glede na težo razmer ki so, ki jih je objavil tudi Fiskalni svet, da je prav, da je prisoten minister za finance, cenim prisotnost državne sekretarke, poslovniško je to, bi bilo to dovolj, da bi lahko nadaljevali sejo, ampak kljub temu je pač tema tako široka in tako specifična, da ocenjujem, da je prav, da je prisoten minister za finance in imeli bomo pa tudi na razpolago več podatkov glede na to, da zdaj poteka proračunska seja, Vlade in pričakujem, da pač imamo proračun.

Bi pa rad samo omenil eno stvar in sicer, da pač v Novi Sloveniji nas skrbi javno finančna slika. Na eni strani imamo poplave, posledice poplav, na drugi strani pa problematiko, s katero se sooča vsa Evropa, začenši z Nemčijo in sicer ohlajanje evropskega gospodarstva. In vsi podatki kažejo, da se nam lahko obeta hujše obdobje v naslednjem letu, kot smo mu bili priča sedaj in spopadamo se torej z zunanjimi okoliščinami in tudi žal tudi z odpravljanjem posledic katastrofalne ujme iz avgusta meseca. Zaradi tega ocenjujem, da je ta seja zelo upravičena in tudi upravičeno to, da jo prekinemo in da nadaljujemo naslednji teden s prisotnostjo ministra za finance, ko bodo službe uskladile najbolj primeren datum, da bo tudi minister za finance na tej seji prisoten.

Torej v skladu s Poslovnikom prekinjam današnjo sejo in s sklicem nove seje boste dobili tudi nov termin.

Najlepša hvala.