Govor

Hvala lepa.

Nekaj vprašanj oziroma komentarjev mogoče najprej kar na tole, kar je bilo na koncu povedano v zvezi z medicinsko fakulteto. Vemo, da je pač kadrovska in prostorska stiska nekaj, kar ni novega na ljubljanski medicinski fakulteti in da smo seveda postavili poslansko vprašanje 23. marca, ko je bilo pač rečeno, da se medicinska fakulteta umika iz Sklada za okrevanje in odpornost. Zdaj, po tem smo dobili odgovor, da se bo zagotovilo denar iz drugih virov, pa me vseeno zanima potem malo, kaj to pomeni za časovnico. Vi ste rekli, da 7 milijonov, pa še nekaj je predvidenih letos. Kako pa načrtujemo to naprej oziroma se časovnica zdaj kje premika ali ne? Jaz razumem glede na to obrazložitev, ki ste jo dali, da tako odločitev, čeprav mislim, da bi morali pač se potruditi pa počrpati vsa sredstva, ki jih lahko iz Sklada za okrevanje in seveda, ker smo imeli pač epidemijo koronavirusa, se je dalo za marsikakšno stvar, ki mogoče sicer ne bi bilo možno dobiti denar. Tako da bi prosila tukaj majčkeno bolj podrobno, kaj potem se bo za teh 7 milijonov v letošnjem letu naredilo in kako je časovnica predvidena, ali sledimo temu, kar je bilo predvideno, ali se stvari kaj zamikajo. Zdaj jaz upam, da stvari že funkcionirajo v popolnosti, glede na to, da se je pač ministrstvo razdelilo. Smo imeli neke informacije, da se ukvarjajo predvsem s selitvami po pisarnah in tako naprej, upam, da zdaj te stvari pač funkcionirajo. Normalno, če gre za razdružitev je treba, potem tudi pač stvari drugače organizirati in to tudi kar jemlje nekaj časa. Upam, da stvari pač funkcionirajo, mi boste povedali.

Potem, postavka 190702 na podprogramu štipendije za pedagoške poklice. Vidimo, da znižujete iz 180 tisoč evrov na 135, zdaj me zanima kaj v resnici tukaj financiramo, zakaj znižanje, ob tem, da vemo, da je premalo učiteljev oziroma da imajo kar velike težave ponekod dobiti z učitelji? Zadnjič smo se imeli tudi pač neko razpravo na to temo, kjer je bilo pač omenjeno, da ne vem celo, da jih 5 tisoč manjka ali koliko, kar se sicer meni zdi zelo visoka številka, ampak ja. Torej, kaj točno financiramo s tem in zakaj se tukaj sredstva znižujejo, ker po tej logiki bi bilo kvečjemu, da se zvišajo, če potrebujemo več učiteljev? Potem podobno vprašanje, pomoč šolajočim, postavka 1908, kjer se znižuje iz 65 milijonov evrov na 54 milijonov. Zdaj ne vem, lahko je, saj pravim, pri tej kakšni razdružitvi mogoče, da kaj nismo videli, ampak me zanima kaj se tukaj znižuje, zakaj prihaja do tega znižanja. Na postavki 2304 program Sredstva za financiranje interventnih ukrepov imamo še vedno pač covid, kjer se namenja milijon 400 evrov, za draginjo po 800 tisoč. Zdaj, ne vem, enkrat covid imamo, drugič ga nimamo, zdaj ali ga imamo ali ga nimamo. Mislim, milijon 400 je kar nekaj sredstev, če jih za to namenjamo, me zanima, zakaj konkretno?: Pa, ali je za to draginjo 800 tisoč evrov dovolj, saj smo imeli temo na to, mislim sejo na to temo, kako se šole spopadajo s to višjo ceno elektrike in tako naprej, saj vemo, vi imate za financirati plače, ostale stvari, občine, ampak, ali smo tukaj kakšen korak naredili nasproti šolam in občinam ali ne, oziroma kaj točno bomo iz teh, s temi 800 tisoč evri pokrili, pa komu. Torej, predvidevam da šolam, ampak ali je to tisti delež, ki bi ga morale občine ali kaj drugega?

In še… A ha, medicinsko fakulteto sem pa že vprašala. Tako da prosim za odgovore, če mogoče kaj nisem bila jasna, pa še lahko kaj pojasnim.

Hvala.