Govor

/ izklopljen mikrofon/ Bom še enkrat ponovila, da bo zaradi magnetograma. Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam. Začenjam 8. sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino.

Obveščam vas, da je zadržana kolegica Alenka Jeraj, ki jo nadomešča mag. Karmen Furman, in Katarina Štravs, ki jo nadomešča kolegica Lucija Tacer. Pa še eno pooblastilo imam,in odsoten je tudi Damijan Zrim, ki ga nadomešča Soniboj Knežak.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: prvič, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu, skrajšani postopek, drugič, Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o višjem strokovnem izobraževanju, skrajšani postopek, tretjič, Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja, skrajšani postopek in 4. točka razno. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga sprejeli s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE NA PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VISOKEM ŠOLSTVU, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo posredovala Vlada s predlogom, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 42. seji dne 19. maja 2023 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Poslanska skupina SDS je 24. maja letos vložila zahtevo za ponovno odločanje o odločitvi Kolegija predsednice, o kateri je Državni zbor odločil na 11. redni seji dne 28. junija 2023, torej da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

V zvezi s to točko je na spletnih straneh Državnega zbora objavljeno naslednje gradivo: predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, predlog Dobe - Fakultete za uporabne poslovne družbene študije Maribor, pojasnilo Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije v zvezi z mnenjem Zakonodajno-pravne službe ter mnenje Komisije Državnega sveta za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino. Rok za vložitev amandmajev je bil do četrtka, 31. avgusta letos. V poslovniškem roku so amandmaje vložile poslanske skupine Svoboda, SD in Levica ter Poslanska skupina SDS.

Na sejo so bili k obravnavi te točke vabljeni Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Skupnost samostojnih visokošolskih zavodov, Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu, Visokošolski sindikat Slovenije, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Študentska organizacija Slovenije, DOBA - Fakulteta za uporabne poslovne in družbene študije Maribor, Rektorska konferenca Republike Slovenije in Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Dodatno sem na sejo povabila še Sindikat delavcev v vzgoji, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Za dopolnilno obrazložitev dajem besedo predstavniku Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Matjažu Krajncu, državnemu sekretarju. Izvolite.