Govor

Ja, hvala lepa predsedujoča za besedo.

Spoštovana ministrica, kolegi in kolegice!

Zdaj, v začetku leta, torej februarja, je bil en odmeven prispevek na POP TV, se mi zdi, glede najemnin. Torej, 26 milijonov evrov letno plačujemo za najemnine. Samo, na primer za Okrožno sodišče v Ljubljani je v letu 2022 najemnina znašala 1,2 milijona evrov. To so veliki stroški. Tako kot je kolega Kaloh dejal uvodoma, vsi se zavedamo, kaj je prioriteta, ne samo te Vlade, ampak tudi nadaljnjih vlad oziroma vsaj še ene, ki bo sledila, glede na odpravljanje posledic poplav in tudi, da zgradimo boljšo infrastrukturo, da do takih posledic nikoli več ne pride. Vendar pa me zanima, če ima oziroma če Ministrstvo za pravosodje sedaj približno ve, kakšna bo poraba, torej tako na strani prihodkov kot odhodkov za letošnje leto, če imate približno oceno? Zdaj, mi smo dobili poročilo Fiskalnega sveta, da smo po prvih devetih mesecih približno na dobrih 60, 65, % kar se tiče tako prihodkov kot odhodkov glede na plan za leto 2023 in potem, če pogledamo zdaj proračun, govorim seveda za celotno vlado, oz. za celotno državo, smo približno na istih postavkah, torej 16,2 milijardi odhodkov in me zdaj zanima kako in kakšno je stanje na Ministrstvu za pravosodje glede na leto 2023, ali bo ta ocena približna ali bo potem konec decembra številka drugačna kot je bila sprejeta?

Potem naslednja stvar, ki me zanima je torej to, kateri glavni projekti se bodo glede pomanjkanja prostorov res ustavili oziroma kateri se bodo nadaljevali. Zdaj, lansko leto, ko smo obravnavali proračun za 2023 oziroma rebalans 2023 pa proračun 2024, ste dejali ministrica glede v Dobrunjah moški zapora, kajne, da je bilo načrtovanih za leto 2024, 29 milijonov in da bo projekt izgradnje končan leta 2025, ali to še drži, časovnica? To me zanima. Hkrati ste tudi dejali glede nove sodne dvorane, da pač na ministrstvu, že takrat ste to dejali in tudi najbrž zdaj je podobno stališče, da se ugotavlja, katera bo največja, najboljša možnost, tako za sodnike, kot tudi za sam projekt, da ne bo predolgo trajal. Vemo, da so stroški šli v nebo in tukaj razumemo, da je potrebno delati odgovorne korake, da pač ne bomo zašli tudi v kakšne afere ali kaj podobnega.

Potem me pa samo še čisto konkretno zanima, zdaj samo za področje pravosodja ste vi oklestili svoj proračun za približno 20 % torej iz 126 milijonov na dobrih 100 milijonov, pa me zanima zdaj, zakaj je "glih" na pravosodju teh 20 %? Zdaj mi, ki nismo na Vladi, ne vemo, kakšne so te proračunske debate bile. Ampak mi smo seznanjeni s tem, da je takrat minister za finance pozval vsa ministrstva, da za 4 % se znižajo postavke, pa me zanima, zakaj na ministrstvu to postavko v resnici petkratno znižujete? Je to pač bil dogovor ali je pač, ne vem, realizacija letošnjega leta pokazala, da smo vnaprej preveč planirali.

Hvala.