Govor

Tina Heferle

Hvala predsednica za besedo.

Lep pozdrav vsem tudi v mojem imenu!

Na kratko bom predstavila predlog sprememb proračuna za ministrski del, se pravi Ministrstva za notranje zadeve. In sicer smo na ministrstvu pripravili skladno z usmeritvami, ki smo jih dobili s strani Ministrstva za finance, predlog sprememb proračuna za leto 2024 seveda kot posledica dejstva, da se zagotovi oziroma poskrbi za to, da bo sanacija posledic avgustovskih poplav lahko nemoteno stekla.

Naj na začetku povem, da je proračun ministrstva vzdržen in kot tak tudi če smo ga zmanjšali zagotavlja operativno delovanje policije in tudi upravnega dela ministrstva nemoteno. Predlog proračuna je tudi sprememb proračuna in tudi zadosten za to, da bo policija tako kot sedaj še naprej polno in učinkovito oziroma primerno opremljena, se pravi tukaj ne bo nekih primanjkljajev, kar se tiče operativnosti in opremljenosti dela policije. Je pa res, da največji rez pri proračunu Ministrstva za notranje zadeve je utrpel del na investicijah in pa materialnih stroških, predvsem gre tukaj za to, da se nekateri investicijski projekti gradbenega dela, če se tako izrazim, ne bodo izvedli tako kot je bilo prvotno planirano, ampak se bodo prestavili v izvajanje v prihodnjih letih. Se pravi, ne bodo se ukinili, ampak se bodo samo zamaknili. Zdaj, če to prevedem nekako v številke, je predlog glede na sprejeti proračun za leto 2024, je sedaj predlog tak, da se znižujejo sredstva za 49,7 milijona evrov, od tega se ožjemu delu ministrstva proračun znižuje za 1,9 milijona evrov, policiji za 47,8 milijona evrov in pa Inšpektoratu za notranje zadeve se pa povečuje za 0,1 milijona evrov. Kot sem že omenila, smo te spremembe, se pravi, pripravili v okviru usmeritev, ki smo jih dobili s strani Ministrstva za finance. In glede na to, da sem omenila, da se zmanjša, se pravi v skladu z usmeritvami del, ki se nanaša na materialne stroške, se zmanjša tudi v skladu z usmeritvami, se pravi, vsa ministrstva smo dobila take usmeritve, se nekoliko zmanjša tudi tisti del, ki se nanaša na maso plač, vendar pa tukaj v bistvu pojasnilo in pa zagotovilo, da se plače ne bodo zniževale. Nikomur ne gre tukaj za nek tak ukrep kot smo mu bili priča v času ZUJF-a, ampak gre bolj za to, da se racionalizira delovni proces v smislu prerazporejanja in pa tudi, potem nekega nadzora nad izvajanjem teh nadurnega dela, se pravi, da se to nekako bolj racionalizira, tako kot sem rekla.

Kar se tiče evropskih sredstev, vsi projekti na našem ministrstvu tečejo naprej in v bistvu relativno uspešno in seveda bomo tudi v prihodnosti se zavzemali za to, da in napravili vse napore, da bomo ta sredstva še v večji meri pridobivali.

Kar se pa tiče leta 2025 smo združili točki pa lahko povem na kratko to, da predlog proračuna za leto 2025 se nanaša na vsa sredstva v višini 540,4 milijona evrov, torej se glede na predlog sprememb proračuna za leto 2024 povečuje za 20,9 milijona evrov, predvsem na integralnih sredstvih in pa sicer največji del za stroške dela. Kaj več podrobno pa potem tekom razprave, če bodo kakšna vprašanja.