Govor

Cvetka Rogač

Pozdravljeni!

Hvala za besedo.

Pred vami sta Predlog sprememb proračuna za leto 2024 in pa Predlog proračuna za leto 2025. Podlaga za pripravo obeh predlogov proračunov je proračunski memorandum, pri čemer so bili med drugim upoštevana jesenska napoved makroekonomskih gibanj Urada za makroekonomski makroekonomske analize in razvoj, in pa letošnja reorganizacija Vlade. Priprava obeh predlogov proračunov je potekala v negotovih makroekonomskih razmerah, ki izhajajo iz globalne situacije, zaznamovane s povišano inflacijo ter obsežne naravne nesreče povezane s poplavami. Tako so spremembe v letu 2024 v največji meri povezane z odpravo posledic in obnovo po naravnih nesrečah v letu 2023. V prihodnjih dveh letih bodo v ospredju ukrepi za pomoč in obnovo prizadetih območij, podprti tudi z evropskimi viri in mehanizma za okrevanje in odpornost ter iz evropske kohezijske politike za programsko obdobje 2021 do 2027. Med te ukrepe sodijo obnova cestne in vodne infrastrukture, ukrepi povezani z okoljem, odpadki, plazovi, gozdovi in kmetijstvom. Pomemben del predstavljajo tudi ukrepi za povračilo škode gospodarstvu in pomoč prebivalstvu. V predlogu sprememb proračuna za leto 2024 se načrtuje 14 milijard evrov prihodkov, ki izhajajo iz ocene pobranih prihodkov v preteklem letu ter jesenske napovedi gospodarskih gibanj Umar. Načrtovani prihodki so v primerjavi s sprejetim proračunom za leto 2024 višji za 1,5 %, načrtovani odhodki v višini 16,2 milijardi evrov vključujejo 1,1 milijarda evrov za odpravo posledic poplav. V primerjavi s sprejetim proračunom za leto 2024 so načrtovani odhodki za višji za 4,7 %.

S predlogom sprememb proračuna za leto 2024 načrtujemo v okviru državnega proračuna proračunski primanjkljaj v višini 2,2 milijardi evrov oziroma 3,3 % BDP.

V predlogu proračuna za leto 2025 se načrtuje 14,6 milijard evrov prihodkov, ki izhajajo iz ocene pobranih prihodkov v preteklem letu ter jesenske napovedi gospodarskih gibanj Umar. Načrtovani prihodki so v primerjavi s predlogom sprememb proračuna za leto 2024 višji za 4 %. V okviru načrtovanih odhodkov v višini 15,8 milijard evrov se poleg sredstev za naravne nesreče zvišujejo tudi sredstva za varovanje okolja ter zdravstveno varstvo. Načrtovani odhodki so v primerjavi s predlogom proračuna za leto 2024 nižji za 2,5 %.

S predlogom proračuna za leto 2025 načrtujemo v okviru državnega proračuna primanjkljaj v višini 1,3 milijarde evrov oziroma 1,8 % BDP. Programske vsebine in posebnosti posameznih proračunov uporabnikov pa prikazujejo njihovi finančni načrti.

Hvala.