Govor

Dobro.

Potem pa damo na glasovanje, da se gospod Zalaznik lahko udeleži aktivno v razpravi. Glasujemo. Navzočih je 12 poslank in poslancev, za je glasovalo 7 članov, proti 5.

(Za je glasovalo 7.) (Proti 5.)

Se pravi, da lahko dobi besedo. Hvala.

Zdaj pa prehajamo na predstavnika Ministrstva za kulturo.

Besedo dajem mag. Marku Rusjanu, državnemu sekretarju.

Prosim.

MAG. MARKO RUSJAN (državni sekretar MK): Dobro jutro! Najlepša hvala za besedo!

Lepo pozdravljam vse prisotne, spoštovani poslanke in poslance in ostale goste! Poskušal bom biti kratek in jedrnat.

Najprej odgovor mogoče na uvodne besede predlagatelja. Vlada Republike Slovenije seveda ni prevzela RTV Slovenija, saj s spremembo Zakona o RTV Slovenija to niti ni možno. Ker je zgodovinski spomin vsakega posameznega posameznika žal prekratek, bi opozoril, kako pa se je politično vplival na program RTV v obdobju veljavnosti prejšnje ureditve. Strankarska politika je pred spremembo zakona javno vplivala, javno in jasno vplivala na programski in nadzorni svet RTV Slovenija. Znani so primeri programskih svetnikov, imenovanih s strani Državnega zbora, torej s strani politične večine, ki so se javno hvalili, da lahko urednicam in urednikom na RTV Slovenija naročajo, kaj naj bo na programu in česa ne.

Na podlagi novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija pa smo na RTV Sloveniji zagotovili institucionalno, organizacijsko, finančno in programsko avtonomijo ter uredniško neodvisnost. Na Ministrstvu za kulturo in v Vladi dosledno spoštujemo zavezo o popolnem umiku strankarske politike iz upravljanja in vodenja RTV Slovenija. Teme, ki so na dnevnem redu današnje seje so za to v pristojnosti RTV Slovenija kot in njenih oziroma njenih organov vodenja, opravljanja in nadzora.

Kar se tiče tolmačenja zakonodaje, ki je bila tudi omenjena, zakon ne morejo tolmačiti vsi, ki jih uporabljajo. Ministrstvo za kulturo lahko samo poda neobvezujoče tolmačenje zakona, če je zanj zaprošeno. Za nadzor nad izvajanjem zakonov pa imamo pristojne institucije, ki bodo v primeru ugotovljenih nepravilnosti seveda ustrezno ukrepale.

Hvala.