Govor

Spoštovani predsednik, hvala za besedo.

Spoštovana ministrica, predsednik Ustavnega sodišča!

Jaz bi želela podati nekaj stališč Poslanske skupine Gibanje Svoboda glede tega predloga.

Torej predlog za spremembo ustave glede pristojnosti Ustavnega sodišča načeloma podpiramo, izpostavila bi pa en del predloga, ki se nam zdi zelo ključen in tudi pogoj, da so rešitve, ki so danes predstavljene, sprejemljive in to je varovalka za obravnavo. Pomembno se nam zdi, da kljub temu, da uvajamo diskrecijo, ki verjamemo, da bo pomembno pripomogla k učinkovitosti Ustavnega sodišča in s tem tudi pravnega varstva državljanov in državljank, mora obstajati neka varovalka, ki zagotavlja, da se določena zadeva sprejme v obravnavo, tudi če večina ustavnih sodnikov misli, da za to, da obravnava ni potrebna.

Torej pri spremembi 162. člena je ključen ta del, da se, da za sprejem pobude in ustavne pritožbe v obravnavo zadoščajo glasovi že treh sodnikov in s tem mislimo, da je zadoščeno tudi res položaju posameznikov, da se ne bi diskrecija ustavnih sodnikov uvajala preširoko. Učinkovitost pa je vseeno ključna, ker pravica, ki obstaja samo v teoriji in do katere državljani nimajo dostopa, državljanom in državljankam čisto nič ne pomaga.

Zato spremembe, ki jih je opredelila ministrica, da bi se razbremenilo Ustavno sodišče v Poslanski skupini Svoboda podpiramo.

Hvala.