Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi, članice in člani Ustavne komisije, spoštovani vabljeni gostje, lepo vas pozdravljam in začenjam 3. sejo Ustavne komisije!

Obveščam vas, da imam v tem trenutku dve pooblastili, in sicer dr. Tatjana Greif nadomešča člana Ustavne komisije dr. Mateja Tašnerja Vatovca, kolega Jani Prednik pa nadomešča članico komisije, mag. Meiro Hot.

Sklic seje ste prejeli 4. 9. 2023. Ker do 12. ure včerajšnjega dne nisem prejel predloga za umik točke oziroma razširitev dnevnega reda, bomo na današnji seji obravnavali, kot je bilo zapisano v sklicu 3. seje, naslednjo točko: prvič, Predlog za začetek postopka za spremembe 160., 161. in 162. člena Ustave Republike Slovenije z osnutkom ustavnega zakona o spremembah 160., 161. in 162. člena Ustave Republike Slovenije, EPA 818-IX.

Prehajamo torej k 1. TOČKI DNEVNEGA REDA - OBRAVNAVA VLADNEGA PREDLOGA ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA SPREMEMBE 160., 161. IN 162. ČLENA USTAVE REPUBLIKE SLOVENIJE Z OSNUTKOM USTAVNEGA ZAKONA O SPREMEMBAH 160., 161. IN 162. ČLENA USTAVE REPUBLIKE SLOVENIJE, EPA 818-IX.

Predlog za začetek postopka za spremembe Ustave Republike Slovenije z osnutkom Ustavnega zakona z dne 19. maja 2023 je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo komisije so k obravnavi te točke vabljeni, v imenu predlagatelja, torej Vlade, ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan, Državni svet in Ustavno sodišče.

Ob tem vas želim obvestiti, da sem 4. 9. 2023 v skladu z drugim odstavkom 51. člena Poslovnika Državnega zbora, na 59 naslovov posredoval povabilo predstavnikom institucij, katerih delo je neposredno povezano z vsebino obravnavanih vprašanj oziroma bodo imeli aktivno pravico zahtevati presojo ustavnosti zakona, v okviru predvidenega ustavnega pooblastila iz predlaganega besedila 162. člena Ustave, da namesto ustne predstavitve podajo pisne izjave in obrazložitve mnenja in stališča o predlagani spremembi Ustave na današnji seji. To opravijo pisno, torej do 29. 9. 2023 do 12. ure.

Ustavna komisija je do izteka roka prejela 15 odzivov, ki so vsi objavljeni na spletnih straneh Državnega zbora. Vsem, ki ste se na ta način odzvali se naj iskreno zahvaljujem v imenu Ustavne komisije. Nadaljnje pisne odzive zainteresirane javnosti bom takoj posredoval vsem vabljenim na 3. sejo Ustavne komisije.

Kolegice in kolegi, spoštovani gostje!

Začenjam z razpravo o predlogu, da se začne postopek za spremembe Ustave. Predlagam, da uvodničarji podate svojo predstavitev v časovnem okviru, recimo 5 minut. Zdaj dajem besedo za dopolnilno obrazložitev ministrici za pravosodje dr. Dominiki Švarc Pipan.

Izvolite.