Govor

Ja, hvala. Prosil bi, glede na to, da imamo recimo, zdaj prvi problem, ki ga vidim, je ravno naše visokogorsko smučišče v bistvu resno, edino Bovec, Kanin, tam na drugi strani je povezava z Italijo, Italija je prav tako alpska država in tukaj je kar nekaj takih projektov, ki bi morda bili umestni, glede na to, da smo najbolj revna alpska država med temi, po BDP ju. In spadamo, kot osem alpske države, Slovenija je najbolj revna alpska država in naš cilj mora biti, da nismo več najbolj revna alpska država. To malokdo ve, pač, ker sem se s tem nekaj časa ukvarjal kot informacija. Dobro, vidim, da ni prijavljenih pri tej točki, potem bom razpravo kolegic in kolegov zaključil.

Torej končujem razpravo in ugotavljam, da se je Odbor za zadeve Evropske unije seznanil s poročilom, torej s poročilom o izvajanju EU makroregionalnih strategij za leto 2022. S tem bom končal 1. točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, gre za POROČILO O IZVAJANJU EVROPSKE KOHEZIJSKE POLITIKE 2014-2020 IN 2021-2027 ZA OBDOBJE OD JANUARJA

Preden dam, preden dam besedo mag. Marku Koprivcu, državnemu sekretarju, bi vas rad obvestil, da sem se glede na to na zaprosilo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, kjer obravnavamo zadnjo 7. točko, z nami je državni sekretar gospod Igor Feketija, da sem se odločil, glede na to, da so zelo zadržani, da boste vi sodelovali in pri 3. točki dnevnega reda tako, 7. točko bomo prenesli na tretjo, zato, da vam gremo nekako nasproti, da lahko sodelujete pri ostalih aktivnostih, ki jih imate danes... /oglašanje iz klopi/ ni problema, vedno smo kooperativni. Razumem tudi vaš dnevni urnik, tako da tisti, ki prihajate potem pri 3. točki dnevnega reda, bo pa to kasneje 4. točka dnevnega reda. Tako samo za informacijo.

Sedaj pa gremo torej na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TOREJ POROČILO O IZVAJANJU EVROPSKE KOHEZIJSKE POLITIKE.

gradivo smo prejeli od Vlade 14. septembra 2023, in sicer v seznanitev.

Na sejo smo poleg predstavnikov Vlade prav pri tej točki povabili Združenje občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije in pa Združenje mestnih občin Slovenije. Zdi se mi, da je vseeno točka relativno zelo zanimiva. Marsikdo ima kaj za povedati, kaj za pohvaliti, tudi kaj za pokritizirati. Sedaj bom pa prosil, seveda, da osnutek tega poročila predstavi državni sekretar mag. Marko Koprivc, Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, da nam predstavi to omenjeno poročilo. Gospod državni sekretar, izvolite, beseda je vaša.