Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi. Začenjam 51. sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Malo pozornosti prosim.

Naj na začetku povem, da na seji kot nadomestni člani sodelujejo, tukaj imam dve pooblastili, kolega Tomaža Laha nadomešča kolega Jurij Lep in pa kolega Jonasa Žnidaršiča nadomešča kolega Jani Prednik. Oba lepo pozdravljam na današnji seji. Aha, tukaj še imamo eno, kolegico Andrejo Rajbenšu pa nadomešča kolegica Jožica Derganc, ki jo prav tako lepo pozdravljam na današnji seji.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter seveda predstavniki Vlade in pa Državnega sveta. Vse navzoče vas lepo pozdravljam.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje tega odbora.

S samim sklicem ste prejeli dnevni red seje tega odbora. Dne 29. septembra 2023 ste pa prejeli še obvestilo o razširitvi dnevnega reda, tako da se dnevni red seje razširi s štirimi predlogi stališč in z izhodišči, in sicer 3. točka po novem bo EU zadeva 1208, 4. točka EU zadeva 1209, 5. točka EU zadeva 1210 in pa 6. točka EU zadeva 1211 in pa pod 7. točko smo dodali zasedanje Sveta Evropske unije za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov, ki bo v Luksemburgu 9. oktobra 2023. To razširitev mi določa torej 154. člen Poslovnika Državnega zbora, določen je torej takšen dnevni red seje odbora kot ste ga prejeli s sklicem in tudi seveda z razširitvijo, ki sem jo pravkar omenil.

Tako, sedaj bomo prešli na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - POROČILO O IZVAJANJU EVROPSKIH MAKROREGIONALNIH STRATEGIJ V LETU 2022.

Gradivo smo prejeli od vlade, in sicer 18. avgusta 2022.

V seznanitev sedaj bom prosil gospo Sanjo Štiglic, državno sekretarko na Ministrstvu za zunanje zadeve, torej da nam predstavi samo poročilo. Gospa Štiglic, izvolite, beseda je vaša.