Govor

Spoštovane članice in člani komisije, spoštovana državna sekretarka, vabljeni ter vsi ostali prisotni, lepo pozdravljeni. Pričenjam 4. nujno sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržane in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani komisije, in sicer gospa Iva Dimic, gospod Predrag Baković in pa gospod Jože Tanko. Na seji pa kot nadomestni člani sodelujejo poslanka Andreja Rajbenšu namesto poslanca Dušana Stojanoviča in pa poslanec Jurij Lep namesto poslanca Rastislava Vrečka.

Obveščam vas, da so na sejo vabljeni: gospod Matej Arčon, minister brez resorja, pristojen za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, z nami je tukaj v njegovem imenu državna sekretarka in seveda tudi predstavniki Ministrstva za finance.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije.

S sklicem ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red kot je bil predlagan s sklicem seje.

Komisiji uvodoma predlagam, da združimo obravnavo obeh točk dnevnega reda. Ali kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Tako da prehajamo na 1. IN 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA SPREMEMB PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2024 IN PREDLOGA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2025.

Predlog sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2024 in Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2025 je 29. septembra 2023 Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada Republike Slovenije in sta objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Obravnavali jo bomo na podlagi 41., 166. in 157. člena Poslovnika Državnega zbora kot zainteresirano delovno telo zgolj z vidika svojih pristojnosti na delovnem področju komisije, torej v delu, ki se nanaša na proračunskega uporabnika Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Drage kolegice in kolegi, do tega trenutka nisem prejela nobenega predloga za amandma komisije, zato bi sedaj uvodoma prosila predstavnico Ministrstva za finance, da poda uvodno obrazložitev Predloga sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2024 in pa Predloga proračuna za leto 2025. Prosila pa bi vas, da se zaradi zapisa seje predstavite. Izvolite, beseda je vaša.