Govor

Spoštovani članice in člani Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, lepo vas pozdravljam na 21. nujni seji našega odbora!

Obveščam vas, da imamo dve pooblastili, in sicer mag. Dejan Kaloh bo na današnjem odboru nadomeščal poslanca Jožefa Jelena in dr. Tatjana Greif bo nadomeščala Natašo Sukič.

Prehajamo na določitev dnevnega reda.

S sklicem seje, to je bilo 2. oktobra, ste prejeli naslednji dnevni red: zahteva Državnega sveta za ponovno odločanje v Državnem zboru o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali ter pod točko 2 zahteva Državnega sveta za ponovno odločanje Državnega zbora o Zakonu o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko-gozdarski zbornici. Predlogov za spremembo dnevnega reda v poslovniškem roku nisem prejela, zato ugotavljam, da je dnevni red določen.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - ZAHTEVA DRŽAVNEGA SVETA ZA PONOVNO ODLOČANJE DRŽAVNEGA ZBORA O ZAKONU O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O ZAŠČITI ŽIVALI, ki jo je Državnemu zboru v obravnavo predložil Državni svet 27. septembra in je objavljena na spletni strani Državnega zbora.

K tej točki dnevnega reda sem vabila predstavnika Državnega sveta kot zahtevatelja za sklic, predstavnice predlagateljev, v tem primeru 3 poslanke; mag. Meiro Hot, mag. Urško Klakočar Zupančič in dr. Tatjano Greif ter seveda Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Državni svet je na izredni seji 27. septembra letos ob obravnavi navedenega zakona na podlagi tretje alineje 1. odstavka 97. člena Ustave Republike Slovenije sprejel zahtevo, da Državni zbor ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali. Državni zbor je zakon namreč sprejel na 12. redni seji 20. septembra letos. Odbor bo navedeno zahtevo obravnaval na podlagi 147. člena Poslovnika Državnega zbora in oblikoval mnenje o zahtevi.

Torej začenjamo obravnavo zahteve in besedo dajem vabljenim na sejo in najprej predstavniku zahtevatelja, torej predstavniku Državnega sveta, državnemu svetniku Branku Tomažiču.

Izvolite, beseda je vaša.