Govor

Lepo pozdravljeni. Pričenjamo 12. nujno sejo Odbora za pravosodje. Vse članice in člane odbora lepo pozdravljam, vabljene ter ostale prisotne.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora, in sicer poslanca Mojškerca nadomešča poslanec Gladek, poslanko mag. Kert pa poslanka Katarina Štravs.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO ZAHTEVE DRŽAVNEGA SVETA, DA DRŽAVNI ZBOR PONOVNO ODLOČA O ZAKONU O UREDITVI NEKATERIH VPRAŠANJ V ZVEZI Z DOLOČENIMI PREKRŠKI, STORJENIMI V ČASU VELJAVNOSTI UKREPOV ZARADI PREPREČEVANJA ŠIRJENJA NALEZLJIVE BOLEZNI COVID-19.

Na voljo imamo zahtevo Državnega sveta z dne 27. 9. 2023 in mnenje Vlade z dne 5. 10. 2023.

Na sejo smo vabili Državni svet in Ministrstvo za pravosodje.

Državni svet je na svoji 8. izredni seji, 27. 9. 2023, ob obravnavi navedenega zakona na podlagi tretje alineje prvega odstavka 97. člena Ustave Republike Slovenije sprejel zahtevo, da Državni zbor o navedenem zakonu ponovno odloča. Zahteva Državnega sveta je bila Odboru za pravosodje posredovana v mnenje na podlagi 147. člena Poslovnika Državnega zbora.

Prehajamo na obravnavo zahteve Državnega sveta. Želi torej besedo predstavnik Državnega sveta za obrazložitev zahteve? Državni svetnik Miloš Pohole, izvolite.