Govor

Spoštovani minister, hvala za podano obrazložitev.

V zvezi s tem Državni zbor na podlagi 115. člena Ustave Republike Slovenije in tretjega odstavka 261. člena Poslovnika Državnega zbora ugotavlja, da je Urošu Brežanu prenehala funkcija ministra za naravne vire in prostor. Na podlagi obvestila predsednika Vlade, dr., Roberta Goloba in v skladu z drugim odstavkom 234. člena Poslovnika Državnega zbora bo funkcijo ministra za naravne vire in prostor začasno opravljala ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek.

Urošu Brežanu se zahvaljujem za sodelovanje in mu želim najboljše pri nadaljnjem delu.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBVESTILO PREDSEDNIKA VLADE O ODSTOPU SANJE AJANOVIĆ HOVNIK S FUNKCIJE MINISTRICE ZA JAVNO UPRAVO.

Predsednik Vlade, dr. Robert Golob, je danes, 9. oktobra 2023, Državni zbor obvestil, da je Sanja Ajanović Hovnik odstopila s funkcije ministrice za javno upravo, ter da bo funkcijo ministra za javno upravo začasno opravljal minister za finance, Klemen Boštjančič.

V zvezi s tem Državni zbor na podlagi 115. člena Ustave Republike Slovenije in tretjega odstavka 261. člena Poslovnika Državnega zbora ugotavlja, da je Sanji Ajanović Hovnik prenehala funkcija ministrice za javno upravo. Na podlagi obvestila predsednika Vlade in v skladu z drugim odstavkom 234. člena Poslovnika Državnega zbora bo funkcijo ministra za javno upravo začasno opravljal minister za finance, Klemen Boštjančič. Sanji Ajanović Hovnik se zahvaljujem za sodelovanje in ji želim vse najboljše pri nadaljnjem delu.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA PREDSTAVITEV PRORAČUNSKEGA MEMORANDUMA 2024-2025, PREDLOGA SPREMEMB PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2024 IN PREDLOGA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2025.

Prehajamo na prvi del obravnave in sprejemanja Predloga sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2024 in Predloga proračuna Republike Slovenije za leto 2025 v Državnem zboru.

Na podlagi tretjega odstavka 156. člena Poslovnika Državnega zbora, bosta predsednik Vlade in minister za finance predstavila proračunski memorandum 2024, 2025, Predlog sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2024 in Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2025. O tej predstavitvi ni razprave.

Besedo dajem predsedniku Vlade, dr. Robertu Golobu, da predstavi navedene proračunske dokumente.