Govor

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje, začenjam 48. izredno sejo Državnega zbora, ki je bila sklicana na podlagi drugega odstavka 20. člena, drugega odstavka 58. člena in drugega odstavka 60. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obvestili o odsotnih poslankah in poslancih seje ter o vabljenih na sejo sta objavljeni na e-klopi.

Vse prisotne lepo pozdravljam in vas hkrati še obveščam, da imamo na balkonu delegacijo predsednika švicarskega parlamenta, gospoda Martina Candinasa, ki je danes moj gost. Prosim, da ga pozdravimo s krajšim aplavzom. / aplavz/ Najlepša hvala. Namreč, Slovenija in Švica imata mnogo, mnogo skupnih točk tako na političnem, gospodarskem, kulturnem, znanstvenem področju in švicarska delegacija se bo v Sloveniji mudila 3 dni in se srečala z vsemi predstavniki oblasti.

Prehajamo na določitev dnevnega reda 48. izredne seje Državnega zbora.

Predlog dnevnega reda ste prejeli v sredo, 4. oktobra, s sklicem seje. O predlogu bomo odločali v skladu z drugim odstavkom 64. člena Poslovnika.

Prehajamo na obravnavo in odločanje o predlogih za širitev dnevnega reda.

Državnemu zboru najprej predlagam, da dnevni red 48. izredne seje razširi z Obvestilom predsednika Vlade o odstopu Uroša Brežana s funkcije ministra za naravne vire in prostor. Predlog ste prejeli 5. oktobra. Želite morda besedo predstavniki poslanskih skupin? Ne, torej ne bo razprave o predlogu širitve.

Prehajamo na odločanje. Prosim vas, da preverite delovanje svojih glasovalnih naprav. In odločamo o predlogu za širitev dnevnega reda.

Glasujemo. Prisotnih je 51 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 51.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev sprejet.

Državnemu zboru tudi predlagam, da dnevni red 48. izredne seje razširi z Obvestilom predsednika Vlade o odstopu Sanje Ajanović Hovnik s funkcije ministrice za javno upravo. Predlog ste prejeli 9. oktobra. Morda tukaj želite predstavniki poslanskih skupin besedo? Tudi ne, torej ne bo razprave.

In sedaj odločamo o predlogu za širitev dnevnega reda glede obvestila predsednika, ki sem ga pravkar omenila.

Glasujemo. Prisotnih je 50 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 50.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev sprejet.

Zdaj prehajamo še na glasovanje o določitvi dnevnega reda v celoti in zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem in s danes sprejetima dopolnitvama. Glasujemo o dnevnem redu v celoti.

Glasujemo. Navzočih je 51 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 51.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 48. izredne seje Državnega zbora določen.