Govor

Hvala za besedo, predsednica.

Spoštovani vabljeni, kolegice in kolegi!

Zadnji dve leti so največjo kolateralno škodo z ukrepi utrpeli v bistvu tisti, zaradi katerih smo po navadi vedno polna usta imeli, da so naše bogastvo. Pa so res? Dvomim v to, glede na to, na kakšen način smo jih tretirali, v za njih statistično skorajda nepomembni zadevi. Odtujili smo jih socializacije, odtujili smo jih šolanja, druženja, gibanja. V bistvu smo jih okradli otroštva, tistega, ki smo vsi mi bili deležni. Zakaj že? Zato, da smo zaščitili najranljivejše. In s tem povzročili škodo, nekaterim žal tudi nepopravljivo, ki skorajda s to epidemijo niso imeli nič.

Pa ne samo to, dovolili smo si tudi to, da smo na njih prevalili krivdo za morebitno smrt njihovih staršev oziroma starih staršev, češ, oni so bili glavni prenašalci virusa. S tem, ko smo jim vse to odvzeli, smo jih ustavili tudi v razvoju. Gibanje je eden najpomembnejših gradnikov razvoja. Gibanje je v bistvu življenje in brez njega ni nič. Pa, da ne boste mislili, da je zgodba vezana zgolj in samo na zadnji dve leti. De facto se gibalni deficiti kažejo dlje časa, ampak svojo kulminacijo so dosegli v bistvu z epidemijo v zadnjih dveh letih, predvsem pa z ukrepi, ki so bili v največji meri nesorazmerni do njih in nekorektni.

Seveda, jaz upam, da je vse nas to nekaj naučilo in da bomo v prihodnje dejansko in ta prihodnje se začne že danes lahko, dali težo njihovi prihodnosti in jim jasno dali vedet, da nam je mar za njihovo prihodnost, ker njihova prihodnost je tudi naša prihodnost, zato se mi zdi pomembno, da se z ukrepi začne čim prej. Seveda kot zakonodajno telo ne moremo izvajati izvršilne oblasti lahko pa predlagamo, zato bomo danes tudi s strani strokovnjakov slišali to, kar je primerno in na kakšen način lahko zadeve peljemo naprej v smeri tega, da v naj možnem krajšem času odpravimo posledice in poskušamo v čim krajšem času normalizirati stvari seveda za to bo potreben čas. Danes se bomo pogovarjali o ukrepih, ki bodo začasni in danes se bomo pogovarjali o ukrepih tudi tistih, ki bodo sistemski in bodo daljnoročno vplivali na gibalne sposobnosti naših otrok. Za enkrat bi tukaj končal.

Hvala.