Govor

Darjo Felda

Hvala lepa. Hvala tudi za to poročilo. Pozorno smo poslušali tudi seveda si zapisali.

Nekatere stvari seveda so v teku. Marsikatere stvari so v teku recimo glede Romov. Vemo, da še zmeraj delamo. Med drugim ravno pred kratkim smo šli v… Torej evropska sredstva imamo za projekt večnamenski romski centri kot inovativna učna okolja. Tu si zamišljamo, da bodo verjetno pridobili ustrezne kompetence, znanja in podobno. To ni samo za otroke, ki so v šoli, ampak tudi predšolske pa tudi mladostnike. Tako, da bi dobili čim večjo nekako vključenost samih romskih otrok.

Drugo, kar se tiče teh visokih šol. Torej šolnine na žalost letos ostajajo še zmeraj v takem smislu, ampak jaz upam, da se bo to uredilo. Največkrat je tu, ne vem, problem same fakultete, da določa te šolnine, ampak jaz ne verjamem, da bi se te šolnine, da ne bi bile znane že nekako nekaj let naprej, da kakšne so natančno, če sem prav razumel. Torej ni to, da bi se spreminjale ali kakorkoli na nek način ali pa višale vsaj kolikor je meni znano. Možno pa, da je kakšen primer in da nisem tega zasledil.

Ta vpis upam, da bo urejen. Torej nekako vsaj to, da se da nekoliko več časa, ker vem, da je bil vedno problem ta čas, ker je bil dostikrat en dan in pol ali pa kaj takšnega recimo, kar se jasno potem ni dalo niti rešiti tega problema. Da je recimo dijak, ki je pač dal nekako pravočasno za drugi rok pa ni bil sprejet pa je iskal druge možnosti. Je bilo premalo časa, da bi

karkoli tukaj uredil. Tukaj sedaj upam, da se bo to uredilo, ker se da recimo s tem, da se nekako premakne vse roke, predhodne nekoliko naprej oziroma nazaj v času, da se nekako dobi tisti čas, ki je potem potrebno, da je za zadnji vpis ali pa tisti naknadni, kot se temu reče, vpisni rok možen.

Sedaj glede tega stalnega spremljevalca. Tu namreč že pripravljamo ravno tudi to prenovo oziroma nekako spremembo Zakona o osnovni šoli, kjer naj bi določene elemente tega razširjenega programa in dela z učenci s posebnimi potrebami nekako bolj jasno sistemizirali. Tako, da bi nekako bilo bolj jasno, da je tukaj nekdo, ki je sistemiziran, zato delovno okolje in ne nekaj kar pride pa gre pa tako naprej, da ne vemo niti kam točno paše.

Druge stvari, ki ste jih navedli. Seveda mi bomo res kot še enkrat pogledali, ker nekatere stvari se delajo zdaj na pamet, točno ne vem kaj vse se tu dela, ampak vsekakor jaz mislim, da bomo morali natančno pregledati tisto, kar se tiče Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in seveda to v najkrajšem možnem času urediti. Jaz mislim, da bomo v roku enega leta tam, kjer se da. Sedaj kakšne stvari vemo kot so recimo dostopi v nekatere šole. Tukaj so težave, imamo že popisane v bistvu vse te šole, kjer tega ni. Seveda načrt tudi je nekako narejen, ampak seveda tu bo verjetno težava tudi finančne narave, zelo verjetno, ker se ne bo dalo vsega naenkrat narediti. Tako da, verjetno bodo nekatere šole prej do tega prišle, nekatere so ravno v delu te spremembe oziroma te prilagoditve. Računamo pa, kot ste rekli, da bi vsaj tudi pri srednjih šolah nekako v vsaki regiji vsaj kakšna šola določene smeri bila taka, da je prilagojena. Torej, da niso predaleč tiste šole, ki so nekako v bistvu enaki in ki izobražujejo za enake programe. Tako da bi recimo v vsaki regiji vsaj kakšna taka šola že bila prilagojena, da bi bile bližje, kolikor se da blizu otroku, ki se odloči za določeno smer izobraževanja.

Žal jaz seveda sem nekaj mesecev na ministrstvu tako, da ne morem točno vedeti kaj vse je tu v ozadju. Teh šol je res zelo veliko pa ne samo to. Tudi, kar se tiče malic in kosil vemo, da imamo velike težave zaradi tega, ker imamo tukaj šole, ki so take, da bi relativno v kratkem času se prilagodile, da bi imele vse to na razpolago. Nekatere šole imajo manj možnosti, da bi se na to prilagodile. Nekatere, ki so v določenih okoljih, pa praktično nimajo možnosti, da bi se širile recimo z nekimi stvarmi, da bi lahko neke stvari recimo, kot je majica, kosila in podobno, zagotavljali na tej šoli. Tukaj: je cela plejada recimo različnih problemov, ki se nam odpirajo in mi skušamo zdaj nekako najti neke rešitve, da bi čim prej to naredili. Na ministrstvu smo nekako računali, da bo verjetno trajalo vsaj štiri leta, da bi recimo uredili te klančine ali pa druge prilagoditve, ne verjamemo, da bi šlo prej, lahko pa tudi ne, če slučajno se zgodi, da bi nekako dobili dovolj sredstev, da bi se to uredilo, pa tudi jasno, tudi je treba seveda vse pregledati, te plane, prostorske plane, itn., kaj se da, kaj se ne da in podobno. Zaenkrat tole. Hvala lepa. Lahko pa še, eventualno, če bo še kakšno konkretnejše vprašanje, eventualno še lahko odgovorim.

Hvala.