Govor

Dobro, hvala, kavalir.

Lep pozdrav tudi v mojem imenu!

Zdaj naj začnem s tem. Pred nami je zelo pomemben zakon, predlog zakona, zato se mi zdi, da bi bilo zelo primerno, z vsem spoštovanjem, gospod Černilec, torej v. d. direktorja za osnovno šolo in predšolsko vzgojo, če sem si prav zapomnila pa tudi prebrala, da bi se z nami tukaj soočil tudi vsaj minister oziroma državni sekretar. Torej še enkrat, z vsem spoštovanjem. To je ena stvar.

Druga. S temi, če je interventni zakon, ki ga zdaj na odboru obravnavamo 5. oktobra, ki ga bomo jutri obravnavali v Državnem zboru, ne more biti interventni. Zakaj ne? Zato, ker zamujate, zamujate. Šolsko leto se je začelo s 1. 9., tudi študijsko leto se je že začelo s 1. 10. in v tem času so mnoge šole že, seveda vem, da ste imeli tudi posvet z ravnatelji, vem, da ste se tudi nekaj dogovarjali, pa vendarle je tukaj vprašanje, kaj to sploh je interventni ukrep, če v bistvu govorimo o njem mesec kasneje.

Zdaj imam tukaj kar nekaj morda vprašanj oziroma pomislekov. Prvo, najprej, kar moram povedati, pa je, da ob mnenju Zakonodajno-pravne službe predloga zakona in tudi amandmaja, ki ste ga v koaliciji danes torej vložili, imam nekaj pomislekov. Niste v celoti sledili mnenju Zakonodajno-pravne službe z amandmaji, je že gospod iz Zakonodajno-pravne službe tudi opozoril. In prvi ukrep, ki je, torej prvi predlog zakona, ki smo ga torej dobili, piše Zakonodajno-pravna služba, da je zelo pomanjkljiv, saj je v obrazložitvah členov pretežno povzeto le predlagano besedilo členov, kar je pa sporno. In tukaj bi prosila tudi ponovno še, da Zakonodajno-pravna služba da svoje mnenje, to je 2. člen, ki ga tudi niste amandmirali. In prosim tudi za opredelitev ponovno, kot piše, ali je torej zato, ker smo tako zelo naklonjeni pravnim mnenjem in ker upoštevamo vsa pravna mnenja, a ne, je tako? Torej, dajmo tudi tukaj.

Pri 2. členu piše, da je torej predlagana ureditev iz prvega odstavka 2. člena predloga zakona, da ta tako odstopa od sistemske ureditve določitve cene malice za učence in dijake za šolsko leto 2022/2023 in določitev cene malice za obdobje enega leta prenaša s podzakonske na zakonsko raven. V luči navedenega in predvsem v odsotnosti navedbe kakršnihkoli razlogov za prenos določitve cene malice v osnovni in srednji šoli na zakonsko raven v obrazložitvi bi torej veljalo predlagano ureditev po mnenju ZPS ponovno proučiti in obrazložiti predvsem z vidika njene potrebnosti in sistemske skladnosti. In tudi še, v prvem odstavku 2. člena, opozarja ZPS na neusklajenost pojmov za opredelitev vrednosti oziroma cene malice za učence in dijake. Torej tukaj bi prosila ponovno, da ZPS pove svoje mnenje.

V nadaljevanju pa imam kar nekaj vprašanj oziroma tudi pomislekov, kaj, ampak še enkrat naj povem, to je pač zakon, ki, ki bo zdaj gasil. Če bi se torej včeraj odločili in potrdili brezplačne malice in kosila za učence in dijake, bi se takim načinom seveda in pomislekom tudi izognili, predvsem pa skrbi in vprašanjem tako šol kot staršev. Ali ta predlog zakona diskriminira nekatere študente, torej tiste, ki ne bivajo v javnih študentskih domovih, javnih dijaških domovih, zasebnih študentskih domovih. Kajti mnogi študenti bivajo pri zasebnikih in tudi tam so se najemnine, stroški bivanja zvišali. Kako se bo torej pomagalo njim?

In še nekaj me zanima, kako ste pravzaprav izračunali, na podlagi česa ste izračunali, tega podatka nisem našla v predlogu, dodatna potrebna sredstva? Jaz sem to videla sicer pri mnenju Državnega sveta, Komisije Državnega sveta, torej od kod, torej na podlagi česa ta potrebna sredstva? Kdo bo torej bdel nad namensko rabo sredstev? to je že tudi pomislek med kvaliteto in to porabo. Torej to, in vsekakor, da ne bo pomislekov, to je zakon, ki bo trenutno pomagal vsaj v enem, v tem šolskem letu, ampak moramo biti tu izjemno pazljivi, tako na denar, kot na kakovost izvedbe.

Jaz sem v začetku, 6. septembra, postavila vprašanje ministrstvu glede torej ukrepov oziroma kaj, kaj so v času, torej v prvih stotih dneh ministrovanja naredili in dobila odgovor, torej s 6. 9., 23. 9., torej sestanek s sindikati, komunikacije z ravnatelji, okej in pa z zamrznitvijo cen malic. Zdaj imamo zelo pozno to pred sabo, to še enkrat opozarjam, da je pač tukaj zamujen čas. Upamo tudi, da pomoč šolam, torej finančni, v kakšnem času bodo ti, da bo na podlagi zahtevkov, torej neposredno šolam oziroma javnim zavodom oziroma ponudnikom to povrnjeno in da ne bo pomoč prišla pozno oziroma tako pozno, da bo že vse skupaj mimo.

Toliko zaenkrat, hvala lepa.