Govor

Hvala lepa tudi vam.

Sedaj pa dajem besedo predstavniku Zakonodajno-pravne službe in sicer gospodu Galu Gračaninu.

Izvolite.

GAL GRAČANIN (ZPS DZ): Najlepša hvala za besedo.

Zakonodajno-pravna služba je v okviru svojih poslovniških nalog pripravila mnenje o predlogu zakona z vidika njegove skladnosti z Ustavo in pravnim sistemom ter z zakonodajno tehničnega vidika.

Ugotavljamo, da predstavlja večina predlaganih interventnih ukrepov v vzgoji in izobraževanju, to je določitev cen malice, oskrbnine in bivanja, materijo, ki je že urejena s predpisi na podzakonski ravni oziroma, ki bi terjala zgolj ustrezno spremembo teh predpisov, zaradi česar ti ukrepi ne zahtevajo dodatnega interventnega zakonskega urejanja, vsaj v večji meri.

V mnenju smo podali tudi pripombe k posameznim členom predloga zakona, ki pa jih predlagani amandmaji koalicije v večjem delu odpravljajo, zato v nadaljevanju opozarjamo zgolj na tiste pomanjkljivosti predloga zakona, ki jih predlagani amandmaji ne naslavljajo. Tozadevno opozarjamo predvsem na neusklajenost pojmov za opredelitev vrednosti oziroma cene malice. Uporabljena pojma sta višina in pa cena malice v 2. členu predloga zakona in pa na neustreznost ureditve začasnega odstopa od četrtega odstavka 11. člena Pravilnika o bivanju v dijaških domovih v predlogu zakona. To je ureditev na zakonski ravni, namesto zgolj določitve ustreznega instrukcijskega roka za uskladitev Pravilnika o bivanju v dijaških domovih z določbo prvega odstavka 3. člena predloga zakona v prehodnih določbah predloga zakona.

Najlepša hvala.