Govor

Boris Černilec

Hvala za besedo, gospa predsednica.

Lep pozdrav vsem članom odbora in ostalim prisotnim!

Z zakonom želimo urediti področje prehranjevanja in bivanja za otroke - otroci so v tem primeru mišljeni tisti učenci v osnovni šoli, dijaki v srednji šoli in študentje na fakultetah in seveda pomagati pri socialnih stiskah, ki jih imajo družine teh otrok. Za malico učencev v osnovni šoli in malico dijakov v srednji šoli smo v šolskem letu, ki se je začelo s 1. septembrom, določili ceno, ki je enako lanskoletni ceni ob koncu šolskega leta in te cene nismo spremenili, niti dvignili. Za oskrbnino namestitve dijakov in študentov brez subvencije od dijaških domov je cena enaka tudi lanski ceni. Ta cena je veljala od januarja do konca šolskega leta in je iz tega zornega kota tudi zamrznjena. Kar se pa tiče študentov in bivanja v študentskih domovih s subvencijo, je tudi ta cena za novo študijsko leto zamrznjena in pravzaprav enaka ceni, ki je nastala 1. junija, 2022.

To je na kratko vpliv cen na prehrano, se pravi na malico in na bivanje v študentskih domovih oziroma v dijaških domovih, obenem pa seveda s spremembo zakona želimo v odnosu do šol, dijaških domov in študentskih domov, ki bodo te storitve še vedno opravljale in oplemenitile, z ukrepom, da bomo financirali dodatna sredstva tistim, ki izvajajo ta del, ta del programov oziroma oskrb, ta sredstva vrnili direktno šolam, direktno dijaškim domovom in direktno študentskim domovom. Minister bo na novo določil izhodiščno ceno. Ta nova izhodiščna cena bo zvišana za vrednost rasti življenjskih stroškov in stroškov dela. O višini zaenkrat v zakonu ni govora, bo pa seveda upoštevala znane podatke, tja do 15 procentov bi se lahko dvignila, trenutno so podatki med 10 in 11 procentov, odvisno za kateri mesec gre.

Za zakon želimo, da tako kot je gospa predsedujoča rekla, gospa poslanka, da ga sprejmemo po nujnem postopku. Kar se tiče finančnih sredstev, ta v proračunu niso zagotovljena. Za leto 2022 bi za izvrševanje teh novih ukrepov bomo potrebovali 4 milijone, dobre 4 milijone evrov, od tega milijon in pol evrov nista zagotovljeni, ampak sredstva bomo zagotovili znotraj proračunskega porabnika Ministrstva za izobraževanje s prerazporeditvijo ostankov pravic porabe. V letu 2023 bodo celotna sredstva v višini, potrebna v višini 14 milijonov evrov. Celotna sredstva niso zagotovljena, zato jih bo potrebno zagotoviti z rebalansom proračuna za leto 2023.

Na koncu naj še omenim in poudarim, da so predlagani amandmaji, da je, v njih so upoštevane pripombe Zakonodajno-pravne službe, če pa bi še na kakšna opozorila Zakonodajno-pravne službe želeli podebatirati, pa toliko v kasnejši razpravi lahko pojasnimo.

Hvala za besedo.