Govor

Darjo Felda

Hvala lepa.

Torej, kot je bilo rečeno, res je, naša, naša, naši vrtci so izjemno čislani, tudi veliko pomenijo drugim po svetu, ko jim predstavimo, kako je pri nas in tudi velik odstotek, zelo velik odstotek otrok je v naših vrtcih, moram pa reči, da kar se tiče teh, tega povišanja plač, tega povišanja v bistvu cene vrtcev, seveda, tu je jasno, da v celoti tu ne pade na ramena staršev, zaradi tega ker, kot vemo, povprečno plačilo staršev je 32 odstotkov cene programa, jasno tudi, da najnižje plačilo, ki ga imajo starši je 10 odstotkov in ni nihče ne plača več kot 77 odstotkov veljavne cene. To je pač ta podatek, ki ga je treba nekako pri tem upoštevati.

Zdaj, vemo tudi, da Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pokriva dejansko kar velik odstotek cen vrtcev, namreč tukaj imamo 26, 3 desetine odstotka otrok, ki so drugi in tretji otroci in za katere seveda so oproščeni plačila. To pomeni, v bistvu ministrstvo to pokrije, je pa tukaj tudi 2,5 % tistih, ki so zaradi slabega gmotnega položaja, seveda tukaj, tako da smo skoraj na 30 % otrok v vrtcih, za katere je vrtec že brezplačen oziroma ga pač pokriva Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

Zdaj, zakaj takšen dvig, ki ga napovedujejo občine, nekako nam ni popolnoma jasen, zaradi tega, ker če smo pogledali recimo usklajevanje cen po občinah, to poteka zelo različno. Recimo lansko leto, torej na koncu lanskega leta je bilo tako, ko smo pogledali malo te cene oziroma kdaj so se nazadnje spremenile, torej podatek za februar kaže, da 25 občin letos že ima višjo ceno, 101 občina ima dejansko zaenkrat še zmeraj ceno iz leta 2022, 46 občin iz leta 2021, 13 iz leta 2020, 14 iz 2019 in potem je še po ena občina iz leta 2017, 2014 in 2013. To pomeni to je pač slika. In zdaj jaz se bojim, da morda nekatere občine so vzele zdaj ta trenutek, ko lahko povišajo ob nekih drugih razlogih in so še malo več, kot bi dejansko to, jaz ne morem tega videti ali je to res tako, ampak vidimo, da dejansko občine seveda cen vrtcev niso usklajevale sproti oziroma so financirale vrtce tudi mimo cene oziroma po posameznih namenih, ki jih imajo, seveda pravica občine to je, saj vemo, da od samega začetka je predšolska vzgoja izvirna pristojnost občine že od samega začetka uvedbe lokalne samouprave. Zdaj morda jaz ne bi kaj več kot to, zaenkrat so to podatki, ker kar se tiče drugih stvari, ki so tu pomembne, so bolj nekako pristojna druga ministrstva kot naše ministrstvo. Hvala lepa.