Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Začenjam 12. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino. Obveščam vas, da je zadržana in se seje ne more udeležiti kolegica Iva Dimic, ki jo nadomešča mag. Janez Žakelj ter kolegica Vera Granfol, ki jo nadomešča kolega Aleš Rezar.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem. Torej, imamo dve točki na dnevnem redu, in sicer 1. točka Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o znanstveno raziskovalni in inovacijski dejavnosti - skrajšani postopek, 2. točka razno.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA.

Gradivo za to točko je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer: predlog zakona, zahteva za sklic nujne seje Odbora za izobraževanje, znanost in mladino s točko dnevnega reda Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o znanstveno raziskovalni in inovacijski dejavnosti Poslanskih skupin Svoboda, Socialni demokrati in Levica, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino, mnenje Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije, mnenje Slovenske akademije znanosti in umetnosti, poziv znanstvenih svetov javnih raziskovalnih organizacij glede sprememb v upravljanju Javne agencije za raziskovalno in inovacijsko dejavnost ter vloženi amandmaji poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica.

K točki dnevnega reda so bili vabljeni - jaz jih ne bom brala, ker so razvidni iz sklica - tako da kar je malo predolgo za čitati. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 33. redni seji 10. februarja letos odločil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku, zato ga bo odbor obravnaval na podlagi 126. in 142. člena Poslovnika. Poslanske skupine Svoboda, Socialni demokrati in Levica v zahtevi za sklic nujne seje odbora predlagajo tudi, da Odbor za izobraževanje, znanost in mladino predlaga Kolegiju predsednice Državnega zbora, da predlog zakona uvrsti na dnevni red naslednje redne seje Državnega zbora, ki je po delovnem programu predvidoma za marec 2023. O tem predlogu bomo glasovali po glasovanju o členih predloga zakona. Rok za vlaganje amandmajev je do začetka obravnave predloga zakona. Amandmaje so vložili Poslanska skupina Svoboda, Poslanska skupina Socialnih demokratov in Poslanska skupina Levica.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Za dopolnilno obrazložitev predloga zakona dajem besedo predlagatelju, predstavniku Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, torej med nami je državni sekretar dr. Matjaž Krajnc, izvolite.