Govor

Boris Černilec

Hvala za besedo, gospa predsednica.

Lep pozdrav vsem skupaj!

Če dovolite, se bom opredelil do vsebin, ki jih pokriva naše Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

Najprej o cenah programov v vrtcih. Zagotovo je dvig plač eden od razlogov, zakaj so se cene dvignile. V resnici gre za dva dviga plač, eden s 1. aprilom, kjer se vsem javnim uslužbencem poveča delovno mesto za en plačni razred. Pa seveda stvar, ki je bila dogovorjena s sindikati in Vlado o dvigu plač na delovnem mestu vzgojiteljica predšolskih otrok, pomočnica vzgojiteljice za tri delovna mesta. Načelno do današnjega dne - v nadaljevanju so podatki obširnejši glede na gradivo, ki smo ga prejeli, ker smo vključili tudi današnji dan - je cene v vrtcih popravilo 112 slovenskih občin. Sprememba v dvigu cene se enormno razlikuje, od 1 % do 62 %, s tem da moram opozoriti, da občina, ki je za 62 % dvignila ceno programa vrtca, tega ni storila osem let, in cena, ki jo je sedaj postavila, je nižja od povprečne slovenske cene, je pa enormna velika razlika. Tako bi lahko rekli, da imamo v vrtcih dve glavni ceni, za prvo in drugo starostno obdobje. V povprečju se je cena za prvo starostno obdobje dvignila za 72 evrov, to je za 13 %, za drugo starostno obdobje pa za 58 evrov, kar predstavlja 12 % dvig. V kalkulacijo vzamemo še dejstvo, da približno dve tretjini tega povišanja plača občina, eno tretjino pa starši.

Naj dodam še, da smo se v tem obdobju, kar smo se zadnjič srečali na odboru, srečali tudi s predstavniki občin, imeli po mojem konstruktivni dialog; seveda se v nekaterih pogledih razlikujemo. Predvsem je pomembno dejstvo, da predšolske vzgoje ni na financiranje, mora ostati v lokalnih skupnostih, kljub temu, da tega župani ne zagovarjajo v celoti. Je pa seveda vedno retorično vprašanje, ali se bom bolj posvetil predšolski vzgoji ali se bom bolj posvetil gradbenim delom. In tule je verjetno eden od razlogov, zakaj občine ne upoštevajo našega priporočila, da bi se cena uskladila enkrat letno. V občinah, kjer se cena usklajuje enkrat letno, dvigi niso višji od 5 %. Toliko od cenah v vrtcih.

Dovolite, da se opredelim še do draginje, kar se tiče energentov, elektrike in zemeljskega plina. Vlada je sprejela omejitve, regulacijo na tem področju, in to v dveh različnih uredbah. V prvi so vključeni vrtci in osnovne šole, v drugi pa ostali izvajalci javnih vzgojno-izobraževalnih programov. Iz zornega kota, da se v resnici srednje šole financirajo s strani ministrstva, smo s 1. 1. tudi dvignili ceno na dijaka v srednji šoli. Se pravi, bomo srednjim šolam zagotovili v tem šolskem letu 25 milijonov več sredstev zaradi povečanih stroškov, dijaškim domovom pol milijona in višjim strokovnim šolam 2,5 milijona oziroma skupaj 28 milijonov evrov. Moram še eno dejstvo dodati, ker je srednjih šol ustanoviteljica Vlada, financer pristojno ministrstvo, če srednja šola zapade v likvidnostne težave, potem se poišče razlog in če je razlog v draginji ali pa v majhnem številu vpisanih dijakov, vedno šolo dofinanciramo, da ne posluje negativno.

Toliko za začetek. Hvala.