Govor

Hvala lepa, spoštovana predsednica.

Spoštovani predstavniki ministrstev, kolegice in kolegi!

Kot je bilo v uvodnih besedah povedano, res je, Nova Slovenija je vložila ponoven poziv Vladi, naj povišanje cen programov vrtcev zaradi dviga stroškov dela ne prevali na občine in pa starše. Dne 14. februarja letos je bila sklicana 11.enajsta nujna seja Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino s točko dnevnega reda Povišanje cen programov vrtcev zaradi dviga stroškov dela naj nosi Vlada in ne občine oziroma starši. Na seji, ki je bila sklicana na predlog Poslanske skupine Nove Slovenije je bil po končani razpravi sprejet naslednji sklep (citiram): »Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino predlaga Vladi Republike Slovenije, da pripravi celovit paket ukrepov pomoči slovenskim občinam, zasebnim vrtcem s koncesijo in zasebnim vrtcem, ki izvajajo javno veljavni program, s katerim bi pokrili dvig vseh stroškov dela, ki so nastali po 1. januarju letos, in stroškov rasti cen hrane in energentov ter z njimi v roku enega meseca seznani pristojni odbor Državnega zbora.«

Vlada je 9. marca letos v Državni zbor posredovala opredelitev do sklepov Odbora Državnega zbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. V opredelitvi je predstavljen seznam petintridesetih slovenskih občin, iz katerih izhaja, da so se cene programov v vrtcu v obdobju po prvem januarju letos dvignile v vseh omenjenih občinah, in sicer v povprečju za 11,67 %. Vlada tudi utemeljuje, da dodatna sredstva niso potrebna za dvige vrtcev za poplačilo te razlike, zato smo v Novi Sloveniji ponovno sklicali odbor, ker nismo zadovoljni z odgovorom, pa tudi niso zadovoljni z odgovorom v Skupnosti občin Slovenije, Združenju občin Slovenije in Združenju mestnih občin Slovenije. Tudi v vrtcih pravijo, da je bi bilo prav, da se, ko se Vlada loti zadeve spreminjati, najprej pogleda, od kje se bodo zadeve jemale in šele nato naj se Vlada loti popravkov. Predvsem pa naj v razprave in priprave vseh uredb seveda vključi tudi reprezentativne organizacije, zagotovo so tukaj župani preko treh reprezentativnih združenj. Prav tako seveda je bil zavajajoč argument Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da bodo zaradi višjih pragov za socialne transferje zneski višji in staršem lažje dostopni; govorim seveda o dodeljevanju otroških dodatkov oziroma o znižanju plačila vrtca. Zaradi dviga minimalne plače, so se resda zvišali zneski otroških dodatkov in pragovi dohodkovnih razredov, tako za otroške dodatke kot za znižano plačilo vrtca, vendar pa ti od 1. februarja letos veljajo zgolj za tiste, ki na novo oddajajo vloge, ne pa tudi za tiste, ki že imajo veljavne odločbe, se pravi, izdane pred 1. februarjem 2023. Starši teh otrok bodo morali počakati do izdaje nove odločbe, kar pomeni, da bo to šele s septembrom ali celo še kasneje, v vmesnem času bodo pa plačevali višje cene vrtcev, kar se nam v Novi Sloveniji zagotovo ne zdi prav. In tudi ta dvig ne bo blažil situacije, s katero se starši trenutno srečujejo, to pa so višje položnice vrtcev.

Še na nek nov moment opozarjamo v Novi Sloveniji. Z današnjo sejo poudarjamo in opozarjamo, da nekatere občine staršem priznavajo dodatne ugodnosti znižanega plačila vrtca. Skladno z našo analizo ugotavljamo, da se te ugodnosti večinoma nanašajo na zmanjšanje osnove za plačilo vrtca pri starših, ki odplačujejo kredit za nepremičnino, v kateri dejansko prebivajo, se pravi, družina mora nekje živeti. Če nimajo denarja, da bi to kupili, imajo kredite, imajo celo tudi najemnine. In v Novi Sloveniji želimo, da se to upošteva, ta strošek, ki ga ima družina tudi pri izračunu za znižano plačilo vrtca, nenazadnje tudi mogoče za otroške dodatke. Predlagali smo štiri sklepe. Prvi sklep je podoben prejšnjemu, ki je bil sprejet, da Vlada pripravi celovit paket ukrepov pomoči slovenskim občinam. Drugi sklep gre v smeri, da se obvešča o poteku pogajanj in sprejetih sklepih z reprezentativnimi združenji slovenskih občin v zvezi z oblikovanjem paketa pomoči slovenskim občin zaradi dviga cen. Tretji sklep gre v smeri, da Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino predlaga Vladi, da v sistem reguliranih cen plina in daljinskega ogrevanja vključi tudi srednje šole in glasbene šole; tudi ta moment, moram opozoriti, je bil spregledan in imajo srednje šole in glasbene šole višje cene energentov. Predlagamo, da Vlada pristojni odbor v 30 dneh seznani z načinom reševanja problematike cen energentov, torej v srednjih in glasbenih šolah, s katerim bo zagotovila normalno finančno poslovanje, to je breme srednjih in glasbenih šol. In četrti sklep, da Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino predlaga Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da v 30 dneh pripravi spremembo zakonodaje, ki bo določala, da se znesek za odplačilo kredita ali znesek za plačilo najemnine za nepremičnino, v kateri družina dejansko prebiva, odšteje od povprečnega mesečnega dohodka na osebo, ki je osnova za uvrstitev v dohodkovni razred in za znižano plačilo vrtca. Mislim, da bi tukaj naredili velik korak naprej za vse, ki nimajo denarja, da bi si kupili nepremičnino v enkratnem znesku, ampak pač so vzeli kredite ali živijo še vedno v najemniškem stanovanju. Mislim, da jim je tu treba iti naproti, še posebno zato, ker smo obljubljali stanovanja za mlade družine; tega še ni, in mislim, da je to prvi korak, ki bi bil potreben, da se ga sprejme.

Hvala lepa, predsednica.