Govor

Darjo Felda

Spoštovani poslanci, spoštovani predstavnik Državnega sveta! Vlada podpira te spremembe, zaradi tega, ker smo se pravzaprav znašli v takem sistemu, da, prvič, imamo pomanjkanje kadra, zlasti se to kaže v srednjih poklicnih šolah, zaradi tega, ker tam seveda potrebujemo dejansko neka specialna znanja nekih področij in večinoma so to kolegi, ki so zaposleni v gospodarstvu ali pa v negospodarski dejavnosti, ampak ne na področju šolstva, in ki so potrebni seveda zato, da dajejo svoja znanja naprej srednješolcem. Zato tudi dajemo to možnost, da lahko v treh letih opravijo, če nimajo še nobenih pogojev, skratka, niti pedagoško andragoške oziroma specialno andragoške izobrazbe, če pa to imajo, potem pa imajo v krajšem času za opraviti samo še strokovni izpit. Na ta način verjamemo, da se bo marsikateri, ki sedaj ne deluje šolstvu, odločil, da gre na področje šolstva in s tem tudi zapolnil vrzeli, ki jih imamo ravno na tem področju.

Drugi del je pa pravzaprav to, kar je v nekem smislu nekako mogoče ena luknja v našem sistemu, da če delamo nek eksperiment v šolstvu, da preizkušamo neke nove metode ali pa nove načine dela, da potem v resnici, ko se konča eksperiment, v bistvu se pojavi luknja enega leta, ko je treba urediti vse potrebno, da nekako to uvedemo v redni šolski sistem, seveda, če se izkaže kot dober v času eksperimenta. No, in ta drugi del pravzaprav nam omogoča, da ne bi prekinili s tem, ker seveda s tem pridemo do težav, da na tistih šolah, kjer to že teče kot eksperiment, bi potem zaradi tega enoletnega odloga izgubili kadre, ki so že dejansko zaposleni, bi verjetno šli kam drugam in potem bi jih s težavo spet dobili nazaj v šolstvo, da bi delali pač tisto, za kar smo se v bistvu odločili, da je dobro in da bomo nadaljevali nekako v vsem šolskem sistemu in ne samo na nekaterih šolah kot eksperiment.

Torej, Vlada, ponovno poudarjam, podpira te spremembe Zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, zaradi tega, ker nam v tem hipu dejansko pomaga premostiti določene težave. Hvala lepa.