Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam! Začenjam 16. nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino.

Obveščam vas, da smo prisotni vsi člani odbora, torej, nihče ni zadržan, razen kolegica Iva Dimic, ki jo nadomešča… Nimamo nadomestila za kolegico Ivo Dimic. Imamo pa še dve pooblastili, in sicer Monika Pekošak nadomešča poslanca Roberta Janeva, kolega Darko Krajnc pa kolegico Vero Granfol. S sklicem seje ste prejeli dnevni red, in sicer, imamo eno točko, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O ORGANIZACIJI IN FINANCIRANJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA.

Gradivo za to točko je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer: predlog zakona, zahteva za sklic izredne seje Državnega zbora, skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Borutom Sajovicem, mnenje Vlade, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino, predlog amandmaja k predlogu zakona, ki ga je posredoval Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, pripombe Mestne občine Ljubljana.

K tej točki dnevnega reda so vabljeni vsi, ki so razvidni iz sklica, zato ne bom brala.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 43. seji, 6. junija letos, odločil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku, zato ga bo odbor obravnaval na podlagi 126. in 142. člena Poslovnika.

Rok za vlaganje amandmajev je do začetka obravnave predloga zakona. Amandmaje so vložili: Poslanska skupina Svoboda, Poslanska skupina Socialnih demokratov in Poslanska skupina Levica.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Za dopolnilno obrazložitev predloga zakona dajem besedo predstavniku predlagatelja, kolegu Gašperju Ovniku.