Govor

Marjan Pintar

Spoštovana predsednica odbora, hvala za besedo. Spoštovane poslanke in poslanci, cenjeni gostje.

V procesu priprave Zakona o digitalizaciji zdravstva, smo v začetku julija tega leta s strani Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora in informacijske pooblaščenke prejeli mnenji k predlogu zakona. Mnenji sta obširni, pripombe so podane k praktično vsem členom zakona. V juliju in avgustu smo opravili pomembna usklajevanja z deležniki in sicer, z namestnico informacijske pooblaščenke, z Ministrstvom za finance, Ministrstvom za javno upravo in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Večina pripomb in predlogov, ki smo jih v procesu usklajevanja prejeli, se dotika dveh ključnih tematik: oblikovanja in upravljanja zbirk podatkov in v zvezi s tem povezanega varstva osebnih podatkov ter financiranja podjetja Zdravje ter storitev, ki jih bo to podjetje izvajalo kot ključni nosilec nalog s področja digitalizacije v zdravstvu.

Svoje pripombe so podali tudi javni zdravstveni zavodi, s katerimi smo vsebino zakona v poletnem času aktivno usklajevali. Slišati je bilo pomisleke, da bi z zakonom preveč posegli v razvoj informatike in proces digitalizacije, ki v številnih organizacijah intenzivno poteka. Naj na tem mestu izpostavim, da namen zakona ni zaustaviti razvoja informatike in digitalizacije pri izvajalcih zdravstvenih storitev, temveč nasprotno, z zakonom želimo pospešiti njihov razvoj. Zavedamo se namreč, da ureditev na ravni države ne more dati odgovora na čisto vse izzive in procese, s katerimi se vsakodnevno srečujejo izvajalci zdravstvenih storitev, za to pa mora zakon nuditi pravni okvir za poenoten in standardiziran koncept zbiranja podatkov na vseh ravneh izvajanja zdravstvenih storitev, in to želimo z Zakonom o digitalizaciji zdravstva tudi urediti. Poenotenje konceptov lahko prinese tudi pomembne prihranke na področju nakupov in vzdrževanja strojne in programske opreme. Poenoteno zbiranje in hramba podatkov mora vključevati vse podatke, ki se nanašajo na proces zdravljenja. Zbirati jih moramo na poenoten način in poskrbeti, da so varno hranjeni in so v vsakem trenutku lahko pomembno orodje v nadaljnjem procesu zdravljenja; gre za podatke, ki so nastali bodisi v javni zdravstveni mreži ali pri zasebnih izvajalcih zdravstvenih storitev, gre za podatke, ki pripadajo pacientom, uporabnikom zdravstvenih storitev. S temi podatki je potrebno ravnati tako, da varujemo osebne podatke in dosegamo čim boljše rezultate v procesu zdravljenja. Ministrstvo se zaveda, da je prehod v novo arhitekturo digitalnega zdravstva zahteven dolgoročni projekt in kontinuiran proces, saj terja stalno prilagajanje razvoju novih metod zdravljenja na eni strani ter razvoju informacijskih tehnologij in programskih orodij na drugi strani. Menimo, da tako zahtevnega procesa brez intenzivnega sodelovanja z vsemi deležniki znotraj zdravstvenega sistema ne bo mogoče uspešno nasloviti.

Lahko sklenem, da je bila dosedanja javna razprava o predlogu zakona izjemno koristna in nadvse potrebna. Prisluhnili smo lahko kritičnim pripombam kot predlogom za izboljšave. Glede na predlog, ki je že prestal prvo obravnavo v Državnem zboru, prepoznavamo potrebo po nekaterih konceptualnih spremembah, amandmiranje predloga zakona za to ni primerno in bi bilo glede na število pripomb in predlogov v vsakem primeru tudi težko izvedljivo, saj spreminjamo tudi obrazložitev zakona. Zato na Ministrstvu za zdravje aktivno pripravljamo dopolnjen Zakon o digitalizaciji zdravstva, v katerem naslavljamo pomisleke, ki smo jih prejeli tako s strani Zakonodajno-pravne službe, informacijske pooblaščenke kot tudi s strani izvajalcev zdravstvenih storitev, Zavoda za zdravstveno zavarovanje in drugih deležnikov v zdravstvenem sistemu. Nov predlog zakona bo tako še bolje naslovil vse predstavljene izzive in upošteval pripombe in predloge nastale v dosedanjem procesu priprave zakona. Delo je v polnem teku. Nov predlog zakona bomo vložili še pred koncem leta. Sprejem zakona ostaja prioriteta ministrstva. Ker v splošni razpravi ni bilo glasov proti nas, veseli, da to mnenje delite tudi poslanci Državnega zbora. Hvala lepa.