Govor

Alenka Kavčič

Pozdravljeni! Gospa predsednica, hvala za besedo. Morda res zelo na kratko, da ne bom podaljševala te debate, bi rada samo poudarila, da je Ministrstvo za naravne vire in prostor Vladi predstavilo poročilo o problematiki in dinamiki postopkov državnega prostorskega načrtovanja za obdobje zadnjih dveh let, od maja 2021 do maja 2023. Kot veste, je leta 2022 začel veljati Zakon o urejanju prostora Zurep3, s katerim je bilo uvedenih precej novosti tudi na področju državnega prostorskega načrtovanja. Državno prostorsko načrtovanje poteka ali s postopkom priprave in sprejetjem državnega prostorskega načrta ali z združenim postopkom načrtovanja in dovoljevanja.

Da se navežem na izgradnjo infrastrukture v obdobju med majem 2021 in majem 2023. 31. maja 2023 je bilo na našem resorju v teku 60 postopkov državnega prostorskega načrtovanja, in sicer 8 za železniške ureditve in 20 za ureditve s področja cest. Od teh se 9 prostorskih načrtov ukvarja z avtocestami in 6 za železniško infrastrukturo. Tukaj bi rada poudarila, da ti postopki potekajo po normalni dinamiki državnega prostorskega načrtovanja. Pri avtocestah je to 9 pobud in vse poteka normalno.

Rada bi morda poudarila še to, da iz vidika našega resorja seveda podpiramo medresorsko naslavljanje problemov tudi iz drugih resorjev in pa bolj dolgoročno. Uporaba in uvajanje javnega potniškega prometa dostopnosti, morda z našega resorja tudi skrb za manj razpršeno in bolj dostopno gradnjo v prostoru. Menimo, da moramo stopiti skupaj in nasloviti ta problem tako z mehkimi ukrepi kot tudi z nadaljnjimi ukrepi za spremenjen odnos do mobilnosti. Toliko za začetek, seveda pa smo vam na voljo še za vsa dodatna vprašanja. Hvala.