Govor

Spoštovane kolegice in kolegi.

Pričenjam 36. nujno sejo Odbora za infrastrukturo okolje in prostor ter vse prisotne lepo pozdravljam.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo Saša Žibret, ki nadomešča poslanca Tomaža Laha in Jani Prednik, ki nadomešča poslanca Predraga Bakovića.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka - Prometni kolaps na slovenskih avtocestah. Ker do pričetka seje nisem prejela nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PROMETNI KOLAPS NA SLOVENSKIH AVTOCESTAH.

Navedeno točko dnevnega reda bomo obravnavali na podlagi zahteve Poslanske skupine SDS za sklic nujne seje odbora z dne 22. 9. 2023, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni: predlagatelji (Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke, v imenu predlagatelja Danijel Krivec), dr. Robert Golob (predsednik Vlade), mag. Alenka Bratušek (ministrica za infrastrukturo), Ministrstvo za infrastrukturo, mag. Bojan Kumer (minister za okolje, podnebje in energijo), Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Uroš Brežan (minister za naravne vire in prostor), Ministrstvo za naravne vire in prostor, Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, DARS d. d., mag. Gregor Ficko (Gospodarska zbornica Slovenije), CIPRA Slovenija, v imenu Koalicije za trajnostno prometno politiko dr. Matej Ogrin, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in Gregor Pretnar (PNZ d. o. o.).

Prehajamo na obravnavo navedene zadeve.

Besedo dajem predlagatelju, predstavniku predlagatelja, da poda dopolnilno obrazložitev k zahtevi v imenu Poslanske skupine SDS. Izvolite, kolega Danijel Krivec.