Govor

Dober dan, lepo pozdravljeni. Jaz ugotavljam, da v tem trenutku, zdaj vidim, da se nam je pridružil član Svobode, tako da zdaj pa mislim, da smo sklepčni, tako da lahko začnemo z obravnavo Varuhovega poročila. Drugače bi bilo pa res malo neprijetno, če bi ravno ob tako pomembnem poročilu, kot je Varuhovo poročilo, kjer se seznanjamo s kršitvami človekovih pravic, da bi morali sejo prekiniti in jo nadaljevati kasneje, zaradi tega, ker pač nekaterih poslancev ni na tej seji.

Tako, da sedaj pričenjam 9. sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Lepo pozdravljam torej članice in člane komisije! Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani komisije: Aleksander Reberšek in Meira Hot. Na seji kot nadomestni člani komisije s pooblastili pa sodelujejo: namesto Gašperja Ovnika je z nami Franc Props, ki ga lepo pozdravljam in pa namesto Dušana Stojanovića je z nami Alma Intihar, ki jo tudi lepo pozdravljam v naši družbi. Namesto Jožice Derganc je z nami gospa Tamara Kozlovič, ki jo tudi lepo pozdravljam in namesto gospoda Jurija Lepa je z nami gospa Mateja Čalušić, ki jo tudi lepo pozdravljam in ji želim dobro delo na Komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Prehajamo torej na določitev dnevnega reda seje.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 28. redno letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2022 s poročilom Varuha človekovih pravic o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma po opcijskem protokolu h konvenciji OZN proti mučenju in drugim krutim nečloveškim ali poniževalnim kaznivim dejanjem, kaznim, se opravičujem, ali ravnanju za leto 2022.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik te točke je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Naj povem, da smo na sejo vabili gospoda Petra Svetino, Varuha človekovih pravic, ki ga lepo pozdravljam med nami, Državni svet Republike Slovenije, predsednika Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki se nam je opravičil. So pa podali pisno poročilo. Gre za poročilo delovnega telesa, ki je varuhovo poročilo obravnaval kot zainteresirano delovno telo. Vabili smo: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za notranje zadeve, Vlado Republike Slovenije, Ministrstvo za pravosodje, Ministrstvo za pravosodje, Upravo Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za finance ter Ministrstvo za infrastrukturo. Potem smo pa še vabili Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvo za naravne vire in prostor, Ministrstvo za solidarno prihodnost, Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti, Vrhovno sodišče Republike Slovenije, Vrhovno državno tožilstvo Republike Slovenije ter zagovornika načela enakosti.

Opravičili so se nam Vrhovno sodišče Republike Slovenije, potem tudi predstavniki Ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Kot že rečeno, se nam je opravičil tudi predsednik Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, so pa podali pisno poročilo.

Prejeli ste naslednje gradivo: 28. redno letno poročilo varuha za leto 2022 s poročilom varuha o izvajanju nalog DPM v letu 2022 ter delovno gradivo Osnutek predloga priporočila z dne 14. 9. 2023, ki je bilo objavljeno s sklicem. Članice in člani komisije pa ste ga prejeli preko sistema Udis.

Po sklicu seje pa ste prejeli še skupno odzivno poročilo Vlade Republike Slovenije na 28. redno letno poročilo Varuha človekovih pravic za leto 2022 in tudi na poročilo varuha o izvajanju nalog DPM v letu 2022. Prejeli ste še skupno mnenje komisije Državnega sveta za državno ureditev in Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide k 28. rednemu letnemu poročilu varuha za leto 2022 s poročilom varuha o izvajanju nalog DPM v letu 2022.

Pričenjam torej z obravnavo te točke dnevnega reda.

In kot vedno seveda dajem najprej besedo varuhu človekovih pravic, gospodu Petru Svetini, da poda dopolnilno obrazložitev k rednemu letnemu poročilu in tudi poročilu DPM.

Ker pa vidim, res je, veliko vas je vabljenih na današnjo sejo, v kolikor boste ostali, ki sedite v ozadju, želeli imeti besedo, se dogovorite z nekom, ki sedi v ospredju, pa bomo zamenjali sedeže in tako, da boste lahko vsi podali svoja stališča k temu poročilu.

In sedaj dajem uvodno besedo najprej varuhu, varuh seveda bo podal malce bolj obširno obrazložitev, vse ostale pa prosim, da se omejite nekje od do pet minut glede poročila Varuha človekovih pravic, ker vas je res veliko. Izvolite, gospod Varuh, beseda je vaša.