Govor

Dober dan, dobro jutro.

Glede na to, da smo se zbrali v sklepčni številki, vas prav lepo prosim, naprošam, da se usedete na stole in začnemo z današnjo sejo. Torej, začenjamo 18. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Prejeli smo nekaj obvestil o odsotnosti za današnjo sejo. In sicer poslanka Karmen Furman javlja, da je upravičeno odsotna. Prav tako poslanka Anja Bah Žibert, poslanka Sara Žibrat in poslanka Andreja Rajbenšu, nadomešča poslanca Jurija Lepa.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno točko in to je 1. točka dnevnega reda - 28. Redno letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2022 s poročilom Varuha človekovih pravic Republike Slovenije o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma po Opcijskem protokolu h Konvenciji OZN proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju za leto 2022. V poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda, zato je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

S tem prehajamo na točko dnevnega reda. Obravnavali jo bomo kot zainteresirano delovno telo. Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. K točki pa so bili vabljeni Varuh človekovih pravic, Vlada, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za solidarno prihodnost, Državni svet in Nacionalni svet invalidskih organizacij. Za predstavitev letnega poročila dajem besedo Varuhu človekovih pravic, gospodu Petru Svetini. Izvolite.